BSCI AÇILIMI NEDİR?
BSCI (Business Social Compliance Initiative) Ticari Sosyal Uygunluk Girişimi Brüksel de Kurulmuştur. Şu an dünyanın birçok yerinde ofisi olan BSCI amacı sürekli iyileştirme ile gezegen ve dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak için sürekli iyileştirmeyi sağlamaktır.
BSCI BELGESİ NEDİR?
Aslında BSCI belge değil bir rapordur. Ama pazarda daha çok belge diye bilinmektedir. Rapor oluşturulduktan sonra firmalar belge de alabilmektedir. Detaylı bilgi için Ekol Belgelendirme ile iletişim kurabilirsiniz.
BSCI NEDİR?
50 yıllık bir geçmişi olan BSCI Brüksel de kurulmuş olan perakendecilerin oluşturduğu bir platformdur. 1977 yılında kurulan BSCI STK’ların yoğun baskısı, artan talebiyle şirketlerin sosyal sorumluluğunu yerine getirmesi için oluşturulmuştur. Sürdürebilirlik odağında olan BSCI da asıl amaç çalışanların yani tüm mavi ve beyaz yaka çalışanlarının etik adil şekilde, iş sağlığı güvenliği çerçevesinde huzurlu müreffeh şekilde çalıştırılmasıdır.
AMFORI BSCI NEDİR?
Antik çağlarda Amfora konteynırlarından ilham alarak isimlerini alan bu platform ile Amfori ve BSCI birleşmiştir. Öncesinde sadece BSCI olan bu global denetim türünün adı değişmiştir. Şimdi AMFORI BSCI olarak isimlendirilmiştir. Bu platforma üye kuruluşların nihai amacı ekonomik büyümeyi ve istihdam yaratmayı desteklerken aynı zamanda refahı huzuru ve adil ticareti geliştirmek olmaktadır. 1977 yılında kurulmuş olan Amfori BSCI ile kuruluşlar tedarik zincirlerinin çevresel, sosyal ve yönetimsel performansını iyileştirme fırsatı yakalamaktadırlar. 2400’den fazla üyesi olan bu platformda dünyanın her köşesinden çeşitli sektörler gelmektedir. Amaç sürdürebilir ticaret için iz bırakan çözümler bulmaktır.
BSCI DENETİM SORULARI NEDİR?
Bsci denetimlerine hazırlanacak firmaların öncelikle ulusal kanunlara uyması beklenmektedir. Ulusal Kanun ile birlikte ILO sözleşmelerine ve BM tarafından yayınlanan sözleşmelere uyması gerekmektedir. Sonra standartlara yani BSCI standartları ile birlikte ISO tarafından yayınlanan standartlara da uyum göstermesi gerekmektedir.
BSCI denetim sorularını gruplandırmamız daha yerinde olacaktır. Şu şekilde temel gruplara ayırırsak;
· İnsan Kaynağı (4857 sayılı Kanun)
· İş Sağlığı güvenliği (6331 sayılı Kanun)
· Çevre Mevzuatı (2872 sayılı Kanun)
· Etik Yönetim (ISO 26000 ve SA 8000 standardı, ILO sözleşmeleri)
· Sürdürebilir Tedarik (ISO 9001, BSCI)
Kuruluşların olmazsa olmazı İnsan Kaynağı ile ilgili sorular ile yani kuruluşların 4857 sayılı kanun gereği yapması gerekenleri temel almaktadır. Denetimde Çalışan sayısı, giriş çıkış kayıtları, özlük dosyaları ve de sgk dökümleri sorulmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliğinde ise iş yeri hekimi, İSG uzmanı sözleşmeleri, risk analizi acil eylem planı, yangın tatbikatı, temel eğitimler, ortam ölçümleri vb. benzeri birçok belge ve kaydın incelendiği bölümdür.
Çevre Mevzuatı ise Çevre ve Şehircilik ile görüşüp ÇED görüşünün alındığı, Çevre izin belgeleri, atık yönetimi, vb dosyaların incelendiği bölümdür. Ve çevre danışmanı bulunduran kuruluşların hazırladığı dosyaların bulunduğu kayıtlardır.
Etik yönetim ise sosyal uygunluk temel dosyalarının hazırlandığı ve uygulamalarının da bulunduğu kayıtların gözlemlendiği bölümdür. Çocuk işçi, hamile çalışan, genç çalışan, sosyal yönetim temel politikalar, prosedür ve kayıtların olduğu bölüm.
Sürdürebilir tedarik ise tüm tedarikçilerinde denetlendiği, kayıtlarının, sözleşmelerinin tutulduğu bölüm.
BSCI SERTİFİKASI NEDİR?
Amfori Bsci sertifikası denetime girip rapor almış olan kuruluşların ve Amfori Bsci eğitimine katılmış kişilerin firmaların aldığı sertifikadır. Kuruluşların standart gereği denetlendiği ve de kontrol edildiği tetkik sonucu alınan sertifikadır. Detaylı bilgi için Ekol Belgelendirme ile iletişime geçebilirsiniz.
BSCI DENETİMİ NASIL YAPILMAKTADIR?
BSCI denetimine girecek firmaların öncesinde iyi bir hazırlık yapması gerekmektedir. BSCI denetimi hem zor hem de detaylı bir denetim türüdür. Ama sonucu büyük bir Pazar ve verimlilik getiren bir denetimdir. Kuruluşlar denetime girmeden genelde danışmanlık hizmeti almaktadır. Sebebi ise minör bir uygunsuzlukta firmanın skoru kötü olmaktadır. Kötü bir skor alan firma ise müşterisini kaybedebilmektedir. Ekol Belgelendirme olarak kötü skor alan ve de talihsiz denetim hikayesi ile gelen birçok firmanın puanını arttırmanın haklı gururunu da yaşamaktayız. Sizlerde denetimde hızlı ve iyi bir skor için Ekol Belgelendirme ile iletişime geçebilirsiniz.
Denetime Girecek Firmanın Yapacakları
· İyi bir danışman firmaya karar vermesi
· Ekibini oluşturması (İnsan Kaynakları, İSG Uzmanı, Çevre Danışmanı, Üretim, Kalite biriminden temsilciler)
· Mevcut Durum Analizi
· Ön denetim
· Tüm mevzuat dosyalarının incelenmesi
· BSCI Sosyal Uygunluk dosyasının oluşturulması ve uygulanması
· Saha düzenlenmesi
· Yemekhane ve soyunma odası yönetimi
· Sözleşmelerin takibi ve uygulanması
· Zorunlu Eğitimlerin tamamlanması
· İç denetim sürecinin gerçekleştirilmesi (Bsci standart çerçevesinde)
· Yönetimi Gözden Geçirme (Bsci standart çerçevesinde)
· Müşteri ile görüşülmesi ve marka onayının alınması
· Denetim firmasına karar verilmesi
· Raporun gelmesi (Raporda A,B,C,D,E gibi skor bulunmaktadır.)
AMFORI BSCI DENETİM RAPORUMUZDAN BİR KESİT
AMFORI BSCI BELGESİ NASIL ALINMAKTADIR?
Amfori Bsci sürecine kuruluşlar gönüllü girememektedir. Mutlaka aracı bir Kuruluşun olması gerekmektedir. RSP Holder dediğimiz sorumluluk onayı ile firmalar denetime girebilmektedir.
Daha detaylı bilgi için Ekol Belgelendirme ile iletişime geçiniz.
BSCI VE SEDEX ARASINDAKİ FARK NEDİR?
· BSCI Avrupa Ticaret Birliği tarafından geliştirilmiştir. SEDEX ise veri taban platformudur.
· BSCI sosyal uygunluk standardıdır. SEDEX ise mevzuat kontrolüdür
· BSCI çalışanların çalışma koşulları, ücretlere odaklanırken, SEDEX ise sosyal konular ve etik konusuna odaklıdır.
· BSCI denetimlerine firmalar özgürce giremezler, SEDEX ise dileyen her firma bu denetime girebilir.
· BSCI da skor üzerinde denetim raporu düzenlenir. SEDEX de ise skor vs yoktur denetim raporu uygunluk şeklinde düzenlenmektedir.
· BSCI da kod vardır SEDEX de ise veri paylaşımı olmaktadır.
· BSCI da denetim sonuçları genelde müşteri ve denetim firmasında kalır. SEDEX de ise performans verileri diğer müşteriler ile paylaşılmaktadır.
· BSCI, sosyal uyumluluk performansını artırmayı hedefleyen bir değerlendirme ve denetim sistemidir. SEDEX ise tedarik zinciri katılımcılarının etik ve sosyal uyumluluk verilerini paylaşabileceği bir veri tabanı platformudur.
BSCI DENETÇİSİ NASIL OLUNUR?
· Öncelikle lisans diplomanızın olması gerekmektedir. (Tercihen üniversitelerin mühendislik fakültelerinden mezun olunması)
· Mesleki deneyiminizin olması gerekmektedir özellikle İSG alanında uzman olmanız size katkı sağlayacaktır.
· İç denetim eğitimi almanız gerekmektedir. (Ekol Belgelendirme bu konuda eğitimler düzenlemektedir.)
· İngilizce bilmeniz gerekmektedir.
· Bizler gibi denetim firmalarında çalışıp yetkinlik de kazanabilirsiniz
ISO 9001, ISO 14001, SA 8000 baş tetkik eğitimleri ile de BSCI baş denetçisi olunmaktadır.