Sepetim Sepetim

BSCI Danışmanlığı

BSCI DANIŞMANLIĞI

Üretici veya tedarikçi ülkelerde sosyal standartları ve performansları izlemek için oluşturulmuş olup standartlaştırılmış bir Avrupa yaklaşımıdır. 2003 yılında Dış Ticaret Birliği tarafından global tedarikçi zincirinde firmaların çalışma şartlarını iyileştirmek ve uyum sağlamak amacı ile oluşturulmuştur. Yerel kanunların yanı sıra, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün çalışma standartları ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi gibi bazı diğer önemli uluslararası düzenlemeleri temel almaktadır. Bu girişim tedarikçilerin sosyal performansının sürekli attırılmasını, dünya çapında fabrikalardaki çalışma koşullarının iyileştirilmesini hedefler. Oluşturulan BSCI kapsam çalışmaları 2004 yılında tamamlanmıştır ve sistem o zamandan beri dünya genelinde uygulanmaya başlamıştır. Çok hızlı bir büyüme gerçekleştiren BSCI kapsamına, 2011 yılında, sürdürülebilirlik dahil edilmiş ve daha güçlü bir organizasyon yapısı benimsenmiştir.

BSCI Belgesinin Faydaları Nelerdir?

BSCI sistemine katılan işletmeler;

* Tedarik zincirindeki çalışma koşullarını iyileştirmek için etkili ve köklü bir sistem kullanmış olur.
* Tedarik zincirinin tutarlı bir şekilde izlenmesini sağlamak için çok çeşitli dillerde hazırlanan kapsamlı denetim araçlarına erişebilirler.
* BSCI onaylı uluslararası denetim şirketleri ağına erişerek yüksek kalitede denetim hizmetleri alabilirler.
* Denetim verilerinin bir arada tutulduğu tedarikçi veri tabanına ulaşabilmekte, bu şekilde aynı işyerinde yapılan birden fazla denetimden kaçınarak zaman ve para tasarrufu yapabilirler.
* Sosyal uyumluluk alanındaki en iyi uygulamaları paylaşmak ve daha fazla geliştirme imkanı sağlar.
* Doğrudan BSCI sisteminin gelişimine katılma imkanı sağlamaktadır.
* Sosyal uygunluk alanındaki haberler ve olaylar hakkında düzenli bilgi sahibi olurlar.

BSCI KAPSAMI


BSCI izleme sistemi Avrupa’daki ve tedarikçi ülkelerdeki tüm paydaşları kapsar. Aynı zamanda kapsam alanına giren diğer konular; Yasal uyum, Çalışma saatleri, İş Tazminatları, Çocuk işçiliği önlenmesi, Zorla istihdamın önlenmesi, Sendika özgürlüğü, Ayrımcılığın önüne geçilmesi, İşçi sağlığı ve güvenliği, Yönetim standartları, Çevre güvenlik politikası şeklinde sıralanabilir.

BSCI kriterlerinin ana maddeleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

* Yasalara uygunluk (Türkiye’de şu an 6331 Sayılı İSG Kanunu yürürlükte. Buna uyulması gerek.),
* Çalışma saatlerinin yürürlükte olan iş kanununa uygun olması,
* Tazminatlar, yani çıkarılacak işçinin ihbar tazminatı, kıdem tazminatı hesaplamalarının yasada belirtildiği gibi olması,
* Çocukların çalıştırılmasının önlenmesi (16 yaşından küçük işçiler çocuk işçi statüsündedir. Kanunen çocuk işçi çalıştırılması yasaktır.),
* Zorla çalıştırmanın önlenmesi ve cezai tedbirler,
* Örgütlenme özgürlüğü ve toplu görüşme hakkı (İşçilerin sendika üyeliği ve sendika ile ilgili faaliyetlere katılma hakkı vardır.),
* Her tür ayrımcılığın önlenmesi,
* İş yeri sağlığı ve emniyeti, işyerinin güvenli bir ortam haline getirilmiş olması, olarak açıklanabilir.

BSCI Davranış Kuralları’nı benimseyen işletmeler, bu belgede belirtilen ilkelere ve etki alanları dahilinde insan haklarına saygı duyulmasına dair sorumluluklarını yerine getirmeyi taahhüt eder. BSCI katılımcıları, sosyal yönden sorumlu işletme ilkelerinin uygulanması için iş ortakları ile paydaşlar arasında yapıcı ve açık bir diyalog gözetir. Ayrıca, çalışanlar ve yönetim arasında olgun endüstriyel ilişkilerin kurulmasını sürdürülebilir işletmelerin temel unsuru olarak görmektedirler. BSCI denetimi tüm tedarikçilerin ve belirlenen taşeronların merkez şirketine olan çalışma etiğine ve kalite sistemine bağlılığını gösterir. BSCI denetiminde şirketler BSCI veri tabanını kontrol ederek denetim sonuçlarına ulaşabilirler. BSCI tedarikçileri, denetimlerini tamamladıktan sonra etik denetim prosedürlerini ve kalite sistemini geliştirmeyi hedefler.

BSCI Denetimine hazırlık yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar;

* 6331 nolu yasa gereği İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekenleri tamamladınız mı?
* BSCI Dokümantasyonu oluşturdunuz mu?
* BSCI Dokümanlarını sürdürebiliyor musunuz?
* Çalışanlarınız sizi özgür iradeleri ile mi seçti?
* Sendika ve toplu sözleşmeler yapma hakkı tanıdınız  mı?
* Çalışma şartları güvenli ve sağlıklı mı?
* Çalışanlara verilen maaşlar geçinmeye yeter mi?
* Çalışan Ücret Hesaplaması Yaptınız mı?
* Çalışma saatleriniz yasal mevzuata uygun mu?
* Çalışanlara ayrımcılık yapılıyor mu?
* Çocuk işçi var mı?
* Düzenli istihdam sağladınız mı?
* Çalışanlarınıza gerekli izinler veriliyor mu?
* Çalışanları Özlük dosyaları mevcut mu?
* Şikayet Mekanizması kurdunuz mu?

BSCI ile ilgili denetimi yapacak olan BSCI Denetçisi, denetim yapacağı sektörde deneyimli olan kişidir. Yani, gıda sektöründe denetim yapılacaksa, denetimi yapacak kişi gıda sektöründe deneyimli muhtemelen bir gıda  mühendisi olmalıdır. BSCI denetimi yapacak kişi mutlaka SA 8000 Sosyal Uygunluk Denetimi Denetçi Eğitimi ve Sertifikasını almış olmalıdır. Denetimin dayanağı, iş kanunu, iş güvenliği kanunu ve ILO yasalarıdır. Genel olarak bu kanun ve yasaların maddeleri BSCI denetim kriterlerini oluşturur ve denetime girecek işletme hangi sektörde olursa olsun bu kanun ve yönetmeliklere uygun çalışmalıdır. Mesailer, ücret ödemeleri, izinler, molalar, eğitimler, işçi talimatları, acil durum önlemleri, ekipmanların kullanımı ve talimatlar, işçilerin talimatları ve işverenin politikası, BSCI denetiminde çok önemli olan hususlardır. BSCI belgesi almak isteyen firma hangi sektörde olursa olsun, bu belgeyi almaya başvurmadan önce bir danışmanlık firmasından yararlanırsa, faydasını görecektir.

BSCI DANIŞMANLIĞI

BSCI Denetimin hedefi, tedarik zincirinde yer alan işletmelerin sosyal performanslarının sürekli olarak iyileşmesini teşvik etmektir. Bu şekilde sürdürülebilir çalışma koşullarını dünya genelinde desteklemektir.

EKOL Belgelendirme Kuruluşu olarak BSCI danışmanlık konusunda hizmetlerimiz aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

* BSCI danışmanlığı ve denetim organizasyonu yapmaktayız.
* Denetim öncesi işletmenizde mevcut durum analizi yapıp ön denetimden geçirmekteyiz.
* Çıkan eksiklerin giderilmesi hususunda size destek olup BSCI dokümantasyonu oluşturmaktayız.
* Oluşturulan BSCI dokümanlarını firma içinde etkinleştirilmesini sağlamaktayız.
* Sistem etkinleştirildikten sonra denetim için organizasyon yapmaktayız.
* RSP onayı dediğimiz onay ile BSCI talep eden firmanız vasıtasıyla denetim organize edilmektedir.
* BSCI denetimi raporu içerisinde puantaj bulunmaktadır. Bizler işletmelere danışmanlık yaparak puanlarında yükseltmeler yapmaktayız.

“BSCI Denetim Danışmanlığı konusunda hizmet almak ve detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”

 



 

 

Bizi Takip Edin :
EKOL ULUSLARARASI BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
  • AMaslak Meydan Sokak. Beybi Giz Plaza No:1 Kat:15 D:55 Sarıyer İstanbul
  • T0212 909 12 07
  • W0552 746 10 51
  • Minfo@ekolbelgelendirme.com
Kapat
Anlık gelişmelerden ve kampanyalarımızdan anında haberdar olmak için bültenimize abone olun!
Whatsapp