EKO ETİKET
Eko etiket diğer adı ile çevre etiketi uygulamasıdır. Uluslararası adı Eco Label olarak bilinmektedir. Bir ürün veya servisin yaşam döngüsü boyunca hammadde temininden, üretim ve kullanım süresince çevresel etkilerinin belirli sınırların altında olup azaltıldığını gösteren, Avrupa ve küresel kapsamda kabul edilen ve güvenilen etikettir. Bu uygulama daha yeşil ürün ve çevrenin ayırt ediciliğini belirlemek için başlatılmıştır. Eu EcoLabel ve The Nordic EcoLabel olmak üzere iki kurumdan onay alınabilen bu etiketler, halkın günlük hayatta kullanımına sunulan ürünlerin etkilerinin azaltılmış olduğunu beyan ederek markalara olan güveni arttırmaktadır.
Eko etiket başlangıçta gıda, ilaç, tıbbi ürünler alanlarında hizmet vermek için uygulansa da yeni ürünler ile yelpazesi hızla genişlemektedir. Avrupa Birliği konseyi tarafından 1992 yılında yasallaştırılarak tüzük haline getirilmiş ve etiket sistemi kurulmuştur. Eko-etiket; kalite ve çevre yönetim sistemleri ile entegre halinde çalışmaktadır. Tüketiciler satın aldıkları ürünler üzerinde eko etiketi diğer bir adı ile çevre etiketini gördüklerinde ürünlerin yasal standartlar ve testlerden geçirildiklerini bilerek güvenilir ürüne ulaşmış olacaklardır.
Eko Etiket projesi, 2017 yılında Türkiye’de projeyi başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 Ocak 2018 yılları başında tamamlamıştır. Proje dâhilinde 8 firma ve 15 ürüne eko etiket verilmiştir. Çevre ve Şehircilik bakanlığının yürüttüğü proje kapsamında çeşitli şehirlerde seminerler düzenlenerek eğitimler verilmiştir. Tekstil, seramik, kâğıt sektörlerinde toplam 15 ürüne eko etiket verilmiştir. Türkiye olarak henüz Eko etiket yönetmeliğini kesin olarak yayınlanmamış olması ile birlikte çalışmalar hızla devam etmektedir.
Eko-Etiketi tüketiciler ve üretici firmalar için şu anlamları taşımaktadır:
* Bu etiket sadece ürün gruplarında yer alan çevre dostu ürünlere verilmektedir.
* Üründen alınan numune üzerinde çevresel testler yapıldıktan sonra bu etiketi kullanım izni verilmektedir.
* Bu etiket, ürünün üretilmesinden atık olmasına kadar bütün yaşam döngüsü boyunca çevre etkilerinin en düşük seviyede olduğunu garanti etmektedir.
* Bu etiket sayesinde tüketiciler ürün seçiminde bilgilendirilmiş olmaktadır.
* Bu etiket sayesinde benzer ürünler arasından kolaylıkla ayırt edilmektedir.
* Bu etiketi kullanım izni, bir akreditasyon kuruluşundan alınan yetkiye dayanılarak verilmektedir.
* Bu etiket bütün Avrupa Birliği ülkelerinde ve çevre etiketlerine duyarlılık gösteren ülkelerde kabul görmektedir.
* Üretici firmalar bu etiket sayesinde pazarda kolayca rekabet edebilmektedir.
* Üretici firmalar bu sistem sayesinde üretim faaliyetlerini ve yöntemlerini iyileştirmiş olmaktadır.
Ayrıca Eko etiketli ürünler;
* Az enerji üretirler.
* Üretimlerinde az kaynak kullanımı sağlanır.
* İnsan sağlığına zararlı etkiler bırakmazlar.
* Yaşam döngüleri boyunca çevreye daha az zarar verirler.
* Üretim aşamalarındaki tasarım seçimleri ve kullanılan ürünler sayesinde geri dönüşümleri kolay olur.
EKOL BELGELENDİRME
Kuruluşumuz, talep eden firmalara ürün ve hizmetleri için Eko-Etiketi kullanım izni verirken Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve sürekli geliştirilen ürün grupları bazındaki kriterleri kullanmaktadır. Bu şekilde bütün çevre etiket tasarımları arasında ürün ve hizmetler için ortak kriterler uygulanmakta ve uygulamada sadelik ve şeffaflık sağlanmaktadır. EU Eko Etiket başvuru, değerlendirme ve denetleme süreçleri ‘Competent Body’ denilen sadece Avrupa Birliği üye devletlerde bulunan EU Eko-Etiket ofisleri tarafından yürütülür. Avrupa Birliği üye devletleri dışından bulunmayan bu ‘Competent Body’ler tüm dünyadan başvuruları kabul etmektedirler. Türkiye AB üyesi olmadığı için, ülkemizde EU Eko-Etiket yetkili birimi olan ‘Competent Body’ bulunmamaktadır. Ülkemizden EU Eko-Etiket başvurusu yapmak isteyen üreticiler için EKOL Belgelendirme Kuruluşu olarak hizmet sunmaktayız. Detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Eco Label Sertifikası, ürünlerin ve hizmetlerin çevresel etkilerini en aza indirgemek için belirlenen standartlara uygunluğunu değerlendiren bir sertifikasyon sistemidir. Bu sertifikasyon, çevre dostu üretim ve tüketim pratiklerini teşvik eder ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlar.
EU Ecolabel, çevreci ürün ve servislerin belirlenmesi ve müşteriler tarafından kolayca tanınması için geliştirilmiş bir eko etiket sertifika programıdır. Yani, ürünlerin doğaya etkilerinin az olduğunu gösteren bir çevre etiketidir.
• Belgelendirme isteyen firmanın başvuru formunun alınması,
• Başvuru sonrasında TS EN ISO 14024 standardı kapsamında ürün grubu ile ilgili çevresel yararların değerlendirilmesi,
• Daha sonra belgelendirme talep edilen ürünün doğru ürün grubunda olup olmadığının tespit edilmesi,
• Üretici firmadan ürünlerin Eko-Etiket kriterlerini (başvuru esnasında gerekli olan kriterleri) karşıladığını belirten belgelerin talep edilmesi,
• Üretici firma (belgelendirme talep eden firma) ile sözleşmenin yapılması,
• Üretici firmadan ürün örneklerinin (numunelerinin) alınması (alınan örnekler AB Eko-Etiket Kurulu’nun kriterlerine uymalıdır),
• Sözleşme imzalandıktan sonra ürünlere yönelik gerekli test, muayene ve inceleme çalışmalarının yapılması (Deney yapılan yerler ISO 17025 Standartlarına uygun ya da akredite edilmiş laboratuvarlar olmalıdır),
• Testler sonucunda üretici firmaya Ekolojik Ürün Belgesi verilmesi.
• Temizlikte kullanılan ürünler (deterjanlar vb.),
• Tekstil ve giyim ürünleri (ayakkabı, elbise vb.),
• Boyalar ve vernikler,
• Elektrik-elektronik ürünler (bilgisayarlar vb.),
• Zemin kaplama ürünleri (parke, halı vb.),
• Mobilyalar,
• Bahçe ürünleri (yapay gübreler vb.),
• Yağlama maksatlı ve besinlerde kullanılan yağlar,
• Yatak takım ürünleri (nevresim, alez vb.),
• Kağıtlar (fotokopi kağıdı, tuvalet kağıdı vb.).
Ecolabel ekolojik su ve su ürünleri etiketleme kriterleri, tüketicilerin çevre koşulları bakımından iyi olan su ürünlerini tercih edebilecekleri bir ekolojik yapının belirlenmesine katkı sağlamaktadır.
Endüstriyel, tekstil, kimya ve üretim alanında; ekolojik ürünler doğaya zarar vermeyen, geri dönüşebilen, insan sağlığına zararlı maddeleri içermeyen ve tamamen kimyasal güvenliği olan ürün sınıfıdır. Ekolojik ürün belgelendirmesi birçok ürün grubunu kapsamaktadır.
Kısaca ekolojik risk değerlendirmesi, belli koşullar altında belli bir olayın meydana gelme olasılığını tahmin etme sürecidir. Çevre sorunları ile ilişkili riskleri dengelemek ve karşılaştırmak için temel oluşturmaktadır ve bu risklerin tahmin edilmesini ve anlaşılmasını sağlamanın sistematik bir yoludur.
ECO Label standardı kriterleri ile, ürün için ham madde seçiminden, imalatına, dağıtımına, servisine, hizmetine, tüketimine ve kullanımı bittiğinde geri dönüşümünün sağlanmasına kadar olan tüm evrelerde yer alan tüm sektörler ve kuruluşlar Ecolabel Eko Etiketi alabilirler.
Tüm dünyada geçerli olan EKO ÜRÜN BELGESİ, çevre yönetim sistemi nerede olursa olsun ve hangi kurum veya kuruluş tarafından kurulmak istenirse, bu standardın şartlarını kabul etmiş sayılır ve şartları karşılamak zorundadır.