ETI (Ethical Trading Initiative) Kuralları ile alakalı sizler için hazırlanan bu içeriğimize hemen sitemizden gözatabilir ve konu ile alakalı daha detaylı bilgi edinmek istediğinizde bizi arayabilirsiniz.
Dünya üzerinde hemen her ülkeden milyarlarca insan kontrolsüz bir şekilde, yetersiz ve çok da uygun olmayan şartlar altında işçilik yapmaktadır. Bir çok ülkede çalışma ortamlarının, mesai saatlerinin, iş yerinde meydana gelen haksızlıkların, adaletsizliklerin ve benzeri çalışan hakları hususlarının kontrolü sağlanmamaktadır. Etik Ticaret Girişimi olan ETI (Ethical Trading Initiative) sayesinde küresel anlamda tedarik zinciri içerisinde yer alan koşulların incelenmesi sağlanmaktadır. Çalışma koşullarının daha iyi bir hale gelmesi için birliğe dahil olan firmaların, gönüllü kuruluşların etik kuralların sağlanması, yürütülmesi için adımlar attığını bilmekteyiz.
Dünya´da gelişen teknolojiler ve sistemler ile ekonomi, tedarik zinciri süreçleri zaten kendi başına oldukça karmaşıktır. Firmaların ticaretlerinde ortaya bir çok sorun çıkabilmektedir. ETI sistemi kapsamına dahil olan firmaların bir çok sorunu önceden bildiği ve soruna karşı çözüm ürettiğini bilmekteyiz. Firmaların ETI kurallarına uygun olduğu sektörler için etik ticaret, çalışan haklarındaki iyileştirme ve diğerleri için neler yaptığını incelemesi önemli bir konumda olmaktadır. Ekol Belgelendirme olarak ETI Kuralları konusunda uzmanlaşmış dev kadromuz ile Türkiye´nin heryerindeki paydaşlarımıza hizmet verebilmekteyiz.
Sizler için en iyi teklifleri hazırlamak ve Etik Ticaret Kurallarına uygun bir işletme haline gelmeniz için gerekli adımları atmak için buradayız!
ETI´nın firmalar için uyulmasını istemiş olduğu en temel 9 kuraldan sitemizde sizlere bahsetmek isteriz;
* Zorla işçinin çalıştırılması tüm firmalar, tüm markalar için yasaktır. Firmanın çalışanlarının çalışmak istemek yada istememek gibi hususlarda kendi iradeleri ile karar vermesi gerekir. Firmaların kurmuş oldukları işler ile alakalı yasalarda belirtilmiş olan bildirim sürelerinin gözetilmesi ve sitenildiği zaman işçi iş aktini bitirmekte özgürdür. Firmalar çalışanlarına olan borçları ve haklarına hiçbir şekilde el koyamamaktadır.
* Firmaların işçilerinin sendikalara üye olması ve toplu iş sözleşmesi hakkı bulunur. Bu konuyu detaylı açıklamak gerekirse her bir personel dilediği sendiyaka katılım sağlayabilir, yeni bir sendika kurulumunda bulunabilir ve toplu iş sözleşmesinin tarafına dahil olabilir. Firmada sendika faaliyetlerine açık görüşlü bir tutum içerisinde olmalıdır.
* ETI kurallarındaki en önemli unsurlardan olarak bilinen diğer detay ise çalışma şartlarının iyi, sağlıklı ve güvenli olmasıdır. Ülkemizdeki bir çok insan malesef sağlıksız, güvenliği olmayan şartlar içerisinde işçidir. Bu kapsamda sağlık, güvenlik ve hijyen oldukça önemlidir.
* Çocuk işçiliğin her çeşidi, her türlüsü ETI kapsamında yasak olarak bilinir. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kapsamında yer alan şartların tamamı esas alınmaktadır.
* Firmalara hayatlarını asgari düzeyde sürdürebilecekleri ve bazı isteğe bağlı ilave harcama yapabileceği kadar maaş ödenmesi gerekir. Bununla ilgili olarak da resmi ulusal standartlar her zaman baz alınmaktadır. Çalışanların işletmede faaliyete başlamadan önce alacakları maaş ve diğer ödemeleri ile ilgili bilgilendirmeler yapılmak zorundadır.ç
* ETI kapsamında herkesin çalışma satleri, fazla mesai süreleri, kullanabilecekleri yıllık izin süreleri ve benzeri detayları desteklenecek seviyede olmalıdır. Bu kapsamda firmada görev yapan işçilerin haftalık çalışma süresinin ne kadar olacağı ulusal yasalarda belirtilmiş olan hükümler dikkate alınarak karar verilmelidir.
* Firma içerisinde ayrımcılığa müsade edilmemelidir. Firma içindek iş alımları veya işten çıkarma durumlarında, terfi alanlarında, maaş ödemelerinde ve buna benzer diğer hususlarda çalışanlarla arasındaki hiçbir şekilde ayrım yapılmaması gerekir.
* Firmaların sağladıkları istihdam düzenli olmalıdır.
* Son olarka firmada hizmet veren personellerin insanlık dışı muamelelere maruz kalmasına asla izin verilmemlidir. Fiziksel, psikolojik şiddete karşı durma, disiplin cezaları, tehtid, cinsel istismar ve benzeri durumlara karşın olmak gerekri.
ETI üyelikleri ve ETI kuralları ile alakalı her türlü detay için çekinmeden Ekol Belgelendirme firmamıza ulaşabilirsiniz.