FSC DENETİMİ
1993 yılında kurulmuş olan uluslararası Orman Yönetim Konseyi (FSC), dünya ormanlarının yönetiminin korunmasının geliştirilmesi için kurulmuş bağımsız bir organizasyondur. 2008 yılı itibari ile 79 ülkede 100 milyon hektardan fazla orman alanı FSC standartlarına uygunluğu nedeni ile sertifikalandırılmıştır. FSC belgesi, dünyada sorumlu ve sürdürülebilir orman işletmeciliğine yardım edilmesinde bir araçtır. Orman yönetimi ile ilgili standardın belirlenmesi, belgelendirme ve orman ürünlerinin etiketlenmesi ile ilgili çalışmalar yapmak görevleri arasındadır ve misyonu “dünya çapında ormanlarla ilgili karar mekanizması işletmelere ve tüketicilere yön vermek” olarak ifade edilebilir.
Dünya orman sahalarındaki hızlı bir şekilde meydana gelen azalma ve orman kanunlarının yıpratılmasına yönelik duyulan endişeler, orman belgelendirme girişimlerinin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Birleşmiş Milletler ve Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporlarına göre dünya ormanlarının yarısı tahrip edilmiştir. “Orman Yönetim Konseyi” buna bir tepki olarak kurulmuştur.
Özellikle bölgesel kuruluşlar orman sertifikalandırma teriminin küresel şeklinde yayılmasında temel görevleri üstlenen Orman Yönetim Konseyi’nin amaçları;
*Dünyada kabul edilmiş çevre standartlarına uygun ormanların kullanımının sağlanması,
*Orman işletmeciliğinin bölgesel, ekonomik ve sosyal kalitesinin yükseltilmesi,
*Orman işletmeciliğini ilerleterek sürdürülebilir orman yönetiminin gerçekleşmesi,
*Orman alanlarının kalıcılığını sağlayıcı politikalar geliştirmek,
*Orman sanayisi ve çevre içi ilişkiler hakkında genel tüketici bilincini yükseltmek,
*Tüketici kabulü ve garantisini arttırmak,
*Üretici ve tüketici davranışlarını değiştirmek,
*Dünyanın çevre kalitesini ve pazar oranını artırmak,
*Orman işletmeciliği faaliyetlerinin tarafsız incelenmesini sağlamak,
*Sürdürülebilir orman alanlarının yönetimini teşvik etmek,
*Orman işletmesinin ekolojik, ekonomik ve sosyal faydalar sağlamak,
*Orman ürünlerinin izlenebilirliğini takip edecek bir sistem kurmak,
*Son tüketicilere etiketleme ve markalama sağlamak olarak sıralanabilir.
Bu kapsamda, orman sertifikalandırmanın maksadı; orman işletmesinin piyasaya dönük bir biçimde ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak sürdürülebilir bir şekilde olmasına kılavuzluk etmek ve bu sayede orman mamullerinin pazarlanmasına katkı sağlamaktır. Bunlardan sonra, ilgi gruplarının teminatının kazanılması belgelendirmenin başka bir gayesi olmaktadır. Belirli orman yönetimi ihtiyaçlarının belgelendirilmesi ilgi grupları içinde anlaşmazlıkları minimize etmeye destek olabilecektir.
FSC Belgelendirme ve Etiketleme
FSC etiketli ürünlerin önemi oldukça büyüktür. FSC’nin sağlayacağı faydaları sıralamak gerekirse; Dünyadaki doğal ormanların ve diğer yaşam ortamının bozulmasını engeller, çevreye tehlike seviyesi çok yüksek böcek ilaçlarının kullanımını engeller, genetiği değiştirilmiş ağaçların yetiştirilmesini engeller, dünyadaki yerli halkın haklarına saygı duyar, yılda en az bir kere sertifikalı organizasyonların uygunluğunu kontrol etmektir. Orman Yönetimi sertifikasyonu orman ürünlerinin doğrulanması için gönüllü bir süreci tanımlar.
En Son Şubat 2012 Standart Revizyonu Ana Maddeleri;
*Yürürlükteki tüm kanunlara ve sözleşmelere uyum
*Kanıtlanmış toprak mülkiyeti hakları sorgulanması
*Yerel halkların haklarına saygı
*Uzun vadeli İşçi haklarının korunması ve iyileştirilmesi
*Ekolojik fonksiyonların ormanın bütünlüğüne zarar vermemesi
*Sürekli güncellenen uygun bir yönetim planı
*İzleme faaliyetlerinin çevresel etkilerini kapsaması
*Restorasyon ve doğal ormanları teşvik etmek
*Çevresel ve sosyal değerleri gözeten bir bakım
Tüketici gereksinimlerinin tedarik edilmesinde bir araç olarak belgelendirme tüketiciler için ham madde şeklinde kullanılan odunun iyi yönetilen ormanlardan elde edildiğini ifade etmektedir. Belgelendirme tüketicilere seçim yapma hususunda destek sağlar ve tüketime alakalı olarak sürdürülebilir kalkınmanın değer gayelerine ulaşmaya yardımcı olur. Aynı süreçte, belgelendirme Sürdürülebilir Orman Yönetimine dönük ekonomik yardımları hareketlendirme noktasında özellikle çevresel ve etik fon kaynaklarına baskıda bulunarak katkı sağlamaktadır.
Özetle FSC Belgesi sayesinde FSC markasını ve etiketlerini kullanma hakkında sahip olmak;
*Ürünlerin yasal ve iyi kaynaklardan geldiğini gösterir.
*Mevcut orman ürünlerinin yasal olduğunun göstergesidir.
*Gelecek nesillere ormanların sağlıklı bir şekilde devredilmesini sağlar.
“Giderek artan çevre bilinci ile birlikte birçok kuruluş, kullanmış olduğu hammadde ve yarı mamulleri iyi yönetilmiş ormanlardan sağlanmasını talep etmektedir. Bu konudaki güvence ise akredite edilmiş uluslararası belgelendirme firmaları tarafından verilmektedir. EKOL Belgelendirme Kuruluşu olarak sizlere bu konuda da hizmet sağlamaktayız. Detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”