GLOBAL ORGANİK TEKSTİL DANIŞMANLIĞI (GOTS)
Global Organic Textile Standardı (GOTS), uluslararası alanda tanınmış, dünya çapındaki tüm tekstil zincirlerini, tekstilde kullanılan organik elyaflar ve bu elyafların işleme koşullarında uyumluluk konularını değerlendiren Organik Tekstil standardıdır. Diğer bir tanımla ham maddenin hasatından başlayarak üretiminden ve etiketlenmesine kadar olan süreç, çevresel faktörlerde göz önünde bulundurularak, tüketicinin de güvenini sağlayabilmek için uluslararası yetkin firmalar tarafından geliştirilmiş bir oluşumdur. 2006´da ilk kez uygulanmaya başlandığından beri GOTS kullanışlılığını göstermiştir. Bu alanda çalışmalar yapan, Global Organik Tekstil Standardı Uluslararası Çalışma Grubu, dünya çapında tanınan 4 ülkenin üyeliğinden oluşur. Bu ülkeler; OTA (ABD), IVN (Almanya), Soil Association (İngiltere) ve JOCA (Japonya).
GOTS standardının amacı, ürünün organik bir ham maddeyle yapılıp yapılmadığını, üretim koşullarını, üretildiği yeri ve etiketleme aşaması da dahil olmak üzere tüketiciye güvenilir bir üretim süreci olduğunu göstermektir.
Standart, en az yüzde 70 sertifikalı organik doğal liflerden yapılmış tüm tekstil ürünlerinin işlenmesini, imalatını, ambalajlanmasını, etiketlenmesini, alım satımını ve dağıtımını kapsar. Lif ürünleri bunlarla sınırlı kalmamak üzere iplikleri, kumaşları, kıyafetleri ve ev tekstil ürünlerini içerebilir. Fakat not düşülmelidir ki bu standart deri ürünlerine yönelik kriterler ortaya koymaz.
Tekstil ürünleri insanlar için önem arz etmektedir. Çünkü insan vücuduna temas halinde olan her tekstil ürünü, hammaddenin girişinden çıkışına kadar birçok işlemden geçmektedir. Gerek kimyasal maddeler gerekse boyar maddeler ürünler için tehlike oluşturmaktadır. Tekstil ürünlerinin üretiminde, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ürünlerin kullanılması tüketiciler tarafından daha çok tercih edilir olmuştur. Türkiye tekstil kalitesi ve çeşitliliği fazlaca olan ülkelerden biridir. Ayrıca organik tekstil üretimi için tüm şartlara da sahiptir.
GOTS Standart Süreci
Genel olarak GOTS sertifikasyon programına katılan bir şirketin standardın tüm kriterlerine uygun olarak çalışması gerekir. GOTS Standart kapsamındaki kriterler aşağıda verilen şekilde sıralanmıştır;
* Tüm çalışanların hakları korunmalı, çocuk işçi çalıştırılmamalıdır.
* Özgür iş seçimi ile güvenli sağlıklı ortamlar sağlanmalıdır.
* Kullanılan boya maddeleri ve yardımcı maddeler gibi tüm kimyasal girdiler, belirli çevresel ve toksikolojik kriterleri yerine getirmelidir.
* İlgili herhangi bir ıslak işleme ünitesi için işlevsel bir atık su arıtma tesisi zorunludur ve tüm işlemciler sosyal kriterlere uymalıdır.
* İzlenebilirlik, sosyal şartlar, çevresel şartlar, onaylı boya-kimyasallar ve aksesuarlar bu standardın ana kriterleridir.
* Minimum %70 organik elyaf (pamuk, keten, yün ve ipek) ve maksimum %10 sentetik-rejenere elyaf kullanılmasına izin vermektedir. Çorap ve spor giyim ürünlerinde istisna olarak %25 sentetik- rejenere elyaf kullanımına izin verilmektedir.
* Endüstrilerin yazılı ve çevresel belge politikaları olmalıdır.
* GOTS, Organik tekstil fabrikalarının çevresel problemlerini kaldırmak için bir kılavuz oluşturur.
* Her organik üreticinin özel olarak hazırlanan organik tekstil ürünlerinin üretimini anlatan kitaba ya da bir yönetim planına ihtiyacı vardır.
* İlgili tesislere ziyaretler aracılığı ile İşleme ve depolama sisteminin değerlendirilmesi, ayırma ve tanımlama sisteminin değerlendirilmesi ve organik bütünlük açısından riskli alanların belirlenmesi gerekmektedir.
* Kimyasal girdilerin (boyalar ve yardımcı maddeler) ve kullanılan aksesuarlarının GOTS´un geçerli kriterlerine uygunluklarının incelenmesi gerekir.
* Olası bilgi kaynakları yönetim ile görüşme, işçilerle gizli görüşmeler, personel belgeleri, yerine muayene, sendikalar/paydaşlar gibi sosyal ölçütlerin değerlendirilmesi gerekir.
* Ürünlerin hepsinde etiket bulunmalıdır.
* İşletmeye ait; Sertifika, irsaliye, işlem kayıtları, depo defterleri, faturalar saklanmalı ve ürünlerin organik yapısı hepsinde geçmelidir.
* Organik işleyicinin satma ve satın alma süreçlerinde gerçekleştireceği her türlü ekonomik tutarları belirleyecek bir muhasebe sistemine ihtiyacı vardır.
Tüm bu şartlar sağlandıktan sonra firma GOTS hakkında başlangıç bilgilendirme paketi alır ve başvuru formunu doldurur. Sertifika alınabilmesi için bağımsız özel kuruluş belli bir miktar teklif sunar ve ardından sertifikasyon için belge imzalanır. Eksikler görülmesi halinde sertifikayı verecek kurum, firmadan düzeltmeler yapmasını ister. Şartların sağlandığı taktirde firma, GOTS´un online veri tabanına kaydedilir. Bu sertifika ile tekstil ürünü güvence altına alınmış olur. Tekstil üreticileri aldıkları sertifikayla dünya çapında tüm önemli pazarlarda organikliği kanıtlanmış ürünleriyle kumaş ve elbise ihracı yapabilirler.
GOTS DANIŞMANLIĞI
Çalışılan yerin haklarını koruma altına alan bu standardın varlığı ve standart kriterlerini yerine getirerek organik tekstil sertifikası almış olan kuruluşlar; tüketicinin gözünde daha güvenilir bir kuruluş olarak yer edecektir.
EKOL Belgelendirme Kuruluşu olarak size yararlı olabileceğimiz konular aşağıdaki gibidir;
* Mevcut durum analizi
* Personel kayıtları (özlük dosyaları, SGK dökümleri, bildirgeler, aylık hesap pusulaları, iş devam kartları, yıllık izin kayıtları, İş sözleşmeleri vb. )
* İş Sağlığı ve Güvenliği kayıtları (6331 yasa gereği tüm gerekli dokümanlar)
* Çevre ile ilgili kayıtlar (ÇED görüşü, Çevre prosedürleri vb. kayıtlar)
* Atık yönetimi
* Fiziksel düzenlemeler
* Sosyal Sorumluluk dokümanları (hedefler, politikalar, talimatlar, formlar, dokümante bilgi ve iç denetim, yönetim toplantıları)
* Risk yönetimi
* Kimyasal düzenlemeler
* Gerekli diğer kayıtlar ve toplantılar
“EKOL Belgelendirme Kuruluşu olarak GOTS Danışmanlık hizmeti konusunda sizlere destek olmaktan memnuniyet duyarız. Detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”