Sepetim Sepetim

HER YÖNÜYLE C-TPAT

HER YÖNÜYLE C-TPAT

Ürünler dünya pazarında alınıp satılmaktadır. Ürünlerin üreticiden alınıp müşteriye ulaştırılmasında doğru ticari bilgi gerekmektedir. C-TPAT Şirketlerin mükemmel bir tedarik zinciri oluşturduğunu göstermesi için başvurduğu veya en azından standartları karşıladığını gösterdiği bir programdır. Sadece ABD ithalatçılarını değil tüm lojistik taşıyıcıları da içine alan geniş kapsamlı bir tedarik zinciri güvenliğidir. C-TPAT Kuruluşların uyması gereken asgari güvenlik kriteri ile birlikte küresel tedarik zincirine terörist ve terör uygulamalarını önlemek, riskleri azaltmak, hırsızlık ve kaçakçılık riskini azaltarak tedarik performansını optimize etmek için tasarlanmış bir uygulama veri tabanıdır.
Ticaret camiasında Kuruluşların güvenlik açıklarını mümkün oldukça erken tespit edip, koruma önlemlerini geliştirmesi beklenmektedir. Kuruluşlar hem kendi tedarik zincirlerini koruyacak hem de çalışmış oldukları paydaşların güvenlik bilincini geliştireceklerdir. Tedarik zincirinize güvenlik açıklarına karşı güvence altına almak ticaret sürecinin bir parçasıdır ve ticari işlemlerinizde ilgili gereksiz gecikmeli cezaları veya cezalı azaltmak için önemli bir araçtır.
C-TPAT ile tedarik zincirinin güvenliğine önem vermek zorundasınızdır. Hem kendi kuruluşunuzu hem de tedarikçilerinizi bu sisteme dahil etmeniz gerekmektedir. Bu sistemde ceza yok fakat cezalardan korunma var ve sisteminizi operasyonunuzu güvenli yürütme süreci mevcut. Amaç daha güçlü iş birliği ile daha güçlü bir sonuca ulaşmaktır. Küresel pazarda büyümeyi ve başarılı olmayı hedefleyen şirketlerin bu gerekliliklere uyum sağlamaya hazır olması gerekmektedir.
Tedarik zinciri güvenliği uluslararası işletmeciliğin kalıcı bir unsurudur. Güvenlik, tedarik zincirinin tamamını, yerli ve yabancı aktif katılımını ve dahil olmasını gerektirmektedir.

 

C-TPAT NEDİR?
11 Eylül 2001 tarihinde ABD de yaşanan terör olaylarından sonra tedarik zinciri güvenliği odak noktası haline geldi. Bu saldırıda ABD sınırlarını yeterli şekilde güvenli tutmadıklarını fark ettiler. 49’dan fazla federal kurum düzenlemesi ile tedarik zinciri güvenliğini geliştirdiler. Tedarik zinciri güvenliği ABD limanları üzerinden her yıl 3,2 trilyon dolarlık değerlerinin ithal edildiği bu çok büyük bir rakam ve gemilerin emniyet ve güvenliğini sağlamaktan sorumlu kargo mülkiye taşınması bunu yapmalarına yardımcı olmak için bir C-TPAT programı kurdular.  Şu an da 11 binden fazla üyesi bulunmaktadır.
C-TPAT ile kuruluşların daha yaygın ve kapsamda yapılan ticaret ağının daha güvenli bir liman haline getirilmesi ve daha geniş alana yayma küresel bir iş birliği yapma fırsatını sağlamaktır.
Yabancı bir üreticinin tedarik zincirinin başka bir yabancı tesis, depo veya diğer unsurları gibi unsurlarını dış kaynak olarak kullanması veya bunlarla sözleşme yapması durumunda, yabancı üretici, ilgili güvenlik önlemlerinin alındığından ve tedarik zincirleri boyunca bunlara uyulduğundan emin olmak için bu iş ortaklarıyla birlikte çalışmalıdır. C- TPAT amaçları için tedarik zinciri, menşe noktasından (üretici/tedarikçi/satıcı) dağıtım noktasına kadar tanımlanır ve C – TPAT üyelerinin kullandığı çeşitli iş modellerini tanır.
 
C-TPAT’de ceza yok fakat sistemden çıkarılma var. Gönüllü programdır. Kurumsal güvenlik, ulaşım güvenliği insanlar ve fiziksel güvenlik kapsamaktadır.

 

C-TPAT PROGRAMININ AVANTAJLARI NELERDİR?
·         Güvenliği sağlama
·         Daha kısa sınır bekleme süresi
·         Kara sınırlarında serbest ve güvenli ticaret hatlarına erişim
·         Karşılık tanıma faydaları
·         Doğal afet veya terör saldırısı sonrasında işlerin yeniden başlama önceliği
·         Sektör odaklı mükemmellik ve uzmanlık
·         Pazar payını arttırma
·         Diğer hükümet pilot programlarına ön koşul FDA gibi
·         Marka korunması
·         Rekabet avantajı
·         Tedarik zinciri etkinliği
·         Daha stratejik girişimler
·         Etkili risk yönetimi
·         Kayıp Önleme
·         Kurumsal sosyal sorumluluk
·         Tedarik zinciri güvenliği
·         Terörle mücadeleye aktif katılım
·         Uyumluluk- somut fayda
·         C-TPAT onaylı kuruluşlara erişim
 

C-TPAT KURUMSAL GÜVENLİK KRİTERLER NELERDİR?
·         Güvenlik vizyonu ve sorumluluğu
·         Risk Değerlendirmesi
·         İş ortakları
·         Siber güvenlik Boyutu
·         Taşımacılık ve IT güvenliği
·         Mühür güvenliği
·         Usul güvenliği
·         Tarımsal Güvenlik
·         Fiziksel güvenlik
·         Fiziksel Erişim Kontrolü
·         Personel güvenliği
·         Eğitim farkındalık

 

C-TPAT PROGRAMINA NASIL DAHİL OLUNUR?
Öncelikle uzman danışman kuruluşlarla çalışmayı düşünebilirsiniz. Bu konuda uzman ekibimiz sizlere hızlı ve kalıcı çözümler sağlayacaktır. C-TPAT programına dahil olmak için yapmanız gerekenler;
·         İşletme türü uygunluk gerekliliklerinizi doğrulamalısınız
·         Minimum güvenlik kriterlerini gözden geçirmelisiniz
·         Departmanlar arası taahhüt oluşturmalısınız
·         Tedarik zinciri risk değerlendirmesini yapınız

·         C-TPAT programa başvurunuz
·         Tedarik zinciri güvenliğinizi tamamlayınız
·         Sertifikasyon kuruluşuna karar veriniz
 
KÜRESEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ KRİTERLERİ
·         Kargo akışı haritalama
·         Tehdit değerlendirmesi
·         Güvenlik açığı değerlendirme
·         Eylem Planı
·         Denetim Planı 
 

C-TPAT KATILIM OLMAMASININ RİSKLERİ
·         Uyumsuzluk – olumsuz imaj
·         Arttırılmış güvenlik denetimi ve teftişleri
·         Sınır geçişlerde gecikmeler
·         C-TPAT dahil edilmeme, iş hacminde düşüş
 
KURUMSAL GÜVENLİK KRİTERLERİ DETAYLARINA BAKALIM

İş ortağı
Yabancı üreticiler, taşıyıcılar, diğer üreticiler, ürün tedarikçileri ve satıcılar (parça ve hammadde tedarikçileri vb.) dahil olmak üzere iş ortaklarının seçimi için yazılı ve doğrulanabilir süreçlere sahip olmalıdır.
 
Güvenlik prosedürleri
C- TPAT sertifikasına uygun iş ortakları için (taşıyıcılar, ithalatçılar, limanlar, terminaller, komisyoncular, konsolittirler vb.) yabancı üreticinin bu iş ortaklarının C- TPAT sertifikalı olup olmadığını gösteren belgelere (örneğin, C- TPAT sertifikası, SVI numarası vb.) sahip olması gerekmektedir.
Kuruluşların aynı zamanda sistem yönetimleri oluşturdukları prosedürler, talimatlar vs. gibi hususlarda kayıtları da güvenlik prosedüre dahildir.
 

PROSEDÜR GÜVENLİĞİ
Tedarik zincirindeki yükün taşınması ve depolanması ile ilgili süreçlerin bütünlüğünü ve güvenliğini sağlamak için güvenlik önlemleri alınmalıdır.
 
Belgeleri işleme
Ticari malların/kargonun takasında kullanılan tüm bilgilerin okunaklı, eksiksiz, doğru olmasını; hatalı bilgi değişimi, kaybı veya girişine karşı korunmasını ve zamanında raporlanmasını sağlamak için prosedürler bulunmalıdır. Dokümantasyon kontrolü, bilgisayar erişiminin ve bilgilerin korunmasını içermektedir
 
Kargonun bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olmak için, iş ortaklarından alınan bilgilerin doğru ve zamanında raporlanmasını sağlamak için prosedürler uygulanmalıdır.
 
Sevkiyat ve Teslim Alma Kayıtları
Gelen kargonun kargo manifestosundaki bilgilerle mutabakatı sağlanmalıdır. Kargo doğru bir şekilde tarif edilecek ve ağırlıklar, etiketler, işaretler ve parça sayısı belirtilecek ve doğrulanacaktır. Giden kargo, satın alma veya teslimat siparişlerine göre doğrulanmalıdır. Kargo teslim eden veya alan sürücüler, kargo teslim alınmadan veya serbest bırakılmadan önce kesin olarak teşhis edilmelidir. Gelen ve giden malların zamanında hareketini izlemek için prosedürler de oluşturulmalıdır.
 
Kargo Tutarsızlıkları
Tüm eksiklikler, fazlalıklar ve diğer önemli tutarsızlıklar veya anormallikler uygun şekilde çözülmeli ve/veya araştırılmalıdır. Anormallikler, yasa dışı veya şüpheli faaliyetler tespit edilirse gümrük ve/veya diğer uygun kolluk kuvvetleri uygun şekilde bilgilendirilmelidir
 
Fiziksel Güvenlik
Uluslararası konumlardaki kargo elleçleme ve depolama tesisleri, yetkisiz erişime karşı koruma sağlayan fiziksel engellere ve caydırıcılara sahip olmalıdır. Yabancı üretici, tedarik zincirleri boyunca aşağıdaki C- TPAT fiziksel güvenlik kriterlerini uygun şekilde dahil etmelidir.
 
Çitler
Çevre çitleri, yük idare ve depolama tesislerinin etrafını sarmalıdır. Ayrıca, bir kargo taşıma yapısı içindeki iç çit, yerel ve uluslararası kargoyu ayırmak için kullanılmaktadır. Tüm çitler, bütünlük ve hasar açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir.
 
Kapılar/Kapı Kontrol Kulübesi
Araçların ve/veya personelin girdiği veya çıktığı kapılar insanlı olmalı ve/veya izlenmelidir. Uygun erişim ve güvenlik için kapı sayısının minimumda tutulması önerilir.
 
Otopark
Özel yolcu araçlarının yük idare ve depolama alanlarında veya yakınında park etmesi yasaklanmalı ve

 

FİZİKSEL ERİŞİM KONTROLLERİ

Erişim kontrolleri tesislere/alanlara yetkisiz erişimi önler, çalışanların ve ziyaretçilerin kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur ve şirket varlıklarını korur. Erişim kontrolleri, tüm çalışanların, ziyaretçilerin, hizmet sağlayıcıların ve satıcıların tüm giriş noktalarında tanımlanmalarını içerir.

 
Çalışanlar
Pozitif tanımlama ve erişim kontrolü amacıyla personel tanımlama sistemi mevcuttur. Çalışanlara yalnızca gerekli olan güvenli alanlara erişim izni verilmelidir.
  
Bilgi Teknolojileri Güvenliği
Şifre Koruması
Otomatik sistemler, periyodik bir değişiklik gerektiren bireysel olarak atanmış hesapları kullanmalıdır.
BT güvenlik politikaları, prosedürleri ve standartları yürürlükte olmalı ve eğitim şeklinde çalışanlar.
 
Uygunsuz erişim, kurcalama veya iş verilerinin değiştirilmesi de dahil olmak üzere BT´nin kötüye kullanımını tespit etmek için bir sistemdir. Tüm sistem ihlalcileri, kötüye kullanım için uygun disiplin cezalarına çarptırılır buna benzer uygulamalara izin verilmelidir.


Görevlerinin yerine getirilmesi. Şirket yönetimi veya güvenlik personeli, çalışan, ziyaretçi ve satıcı kimlik kartlarının verilmesini ve çıkarılmasını yeterince kontrol etmelidir.

 

Erişim cihazlarının (örneğin anahtarlar, anahtar kartları vb.) verilmesi, çıkarılması ve değiştirilmesine ilişkin prosedürler belgelenmelidir.

 

Ziyaretçiler

Ziyaretçiler, varışta dokümantasyon amacıyla fotoğraflı kimlik ibraz etmelidir. Tüm ziyaretçilere eşlik edilmeli ve geçici kimlikleri görünür bir şekilde gösterilmelidir.

 

Teslimatlar (posta dahil)

Uygun satıcı kimliği ve/veya fotoğraflı kimlik, tüm satıcılar tarafından varışta dokümantasyon amacıyla sunulmalıdır. Gelen paketlere ve postalara kabul edilmeden önce düzenli olarak kaçak mal taraması yapılmalıdır.

 

Yetkisiz Kişileri Soruşturma ve Uzaklaştırma

Yetkisiz/kimliksiz kişileri tanımlamak, sorgulamak ve ele almak için prosedürler uygulanmalıdır.

 

Personel Güvenliği

Potansiyel çalışanları taramak ve mevcut çalışanları periyodik olarak kontrol etmek için yazılı süreçler mevcut olmalıdır.

 

İstihdam Öncesi Doğrulama

Çalışma geçmişi ve referanslar gibi başvuru bilgileri, mümkün olduğu ve yasaların izin verdiği ölçüde, işe alınmadan önce doğrulanmalıdır.

 

Arka plan kontrolleri

Yabancı yönetmeliklere uygun olarak, potansiyel çalışanlar için geçmiş kontrolleri ve soruşturmalar yapılmalıdır. İşe alındıktan sonra, nedene ve/veya çalışanın pozisyonunun hassasiyetine bağlı olarak periyodik yeniden incelemeler yapılmalıdır.

 

Çıkış işlemleri

Şirketler, işten çıkarılan çalışanlar için kimlik, tesis ve sistem erişimini kaldırmak için prosedürlere sahip olmalıdır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Kozmetik Ürün Güvenlik Dosyası
    Kozmetik Ürün Güvenlik Dosyası hazırlatmak isteyen tüm üreticilerin ilk tercihi tecrübeli firmalar olacaktır. Bu alanda işinin ehli bir ekip ile dosyaların hazırlanmasını Ekol Belgelendirme bünyesi altında yapmaktayız.
  • ISO 31000 Belgesi Almak
    ISO 31000 Belgesi Almak isteyen, Risk Yönetimi belgesi için fiyat teklifi isteyen tüm ziyaretçilerimizi alanında uzman kadromuzun hizmet verdiği firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.
  • Malzeme Güvenlik Bilgi Formunda Neler Yer Almalıdır
    Malzeme Güvenlik Bilgi Formunda Neler Yer Almalıdır? Sorusunun yanıtını öğrenebileceğiniz. MSDS formlarında yer alması gereken detaylara yer verdiğimiz bu içeriğimizi inceleyebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bizi Takip Edin :
EKOL ULUSLARARASI BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
  • AMaslak Meydan Sokak. Beybi Giz Plaza No:1 Kat:15 D:55 Sarıyer İstanbul
  • T0212 909 12 07
  • W0552 746 10 51
  • Minfo@ekolbelgelendirme.com
Kapat
Anlık gelişmelerden ve kampanyalarımızdan anında haberdar olmak için bültenimize abone olun!
Instagram
Whatsapp