INDITEX ONAYI VE DENETİMİ
Dünyanın en büyük moda distribütörlerinden biri olan Inditex, 1963 yılında küçük bir atölyede moda serüvenine başlamıştır. Bugüne kadar çok önemli firmaları bünyesine katan firma, dünyada perakende satış yapan en büyük moda topluluğundan biridir. Bünyesine kattığı 8 marka; Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ve Uterqüe olarak sıralanabilir.
Dünyadaki birçok moda perakendecilerinden biri olan Inditex, çevrimiçi platformu veya 96 pazardaki 7000’in üzerinde mağazası ile 202 pazarda satış yapmaktadır. Şirketin tüm tedarikçileri ve üreticileri, 2001´den beri sürdürülebilirlik taahhüdünün temel taşı olan Üreticiler ve Tedarikçiler için Davranış Kuralları içerisinde belirtilen katı şartlara uymak zorundadır. Bu kurallar, insan haklarının korunmasına ve uluslararası iş sözleşmelerinin tanınmasına öncelik veren sorumlu yönetim konusundaki belirli standartları ortaya koymaktadır. INDITEX ‘in şirket kültürü genel olarak insan ve iş haklarına saygıyı esas almaktadır. Bu çerçevede oluşturulan kurallar, şirketin üretici ve tedarikçileri tarafından karşılanması gereken asgari etik ve sorumlu davranış standartlarını tanımlamaktadır.
INDITEX Belgesi
Inditex Belgesi bir diğer adıyla Zara Inditex Belgesi; Inditex denetimlerini başarıyla tamamlayan firmanın sahip olduğu belge ya da belgelerdir. Bu belge veya belgeler, denetim sonuçlarını gösteren evraklar ya da denetim firmasının verdiği evraklardan oluşabilir. Inditex moda topluluğu bünyesinde 8 büyük firma bulundurmaktadır. Inditex denetimlerini başarıyla tamamlayan ve gerekli onayı alan firmalar bu 8 markaya üretim yapabilir.
Inditex denetim belgelendirme işlemi doğrudan Inditex’in görevlendirdiği kişiler tarafından ya da üçüncü taraf firmalar tarafından yapılabilir.
INDITEX denetimleri diğer tüm sosyal uygunluk denetimleri gibi İş Güvenliği Yönetmeliklerine göre kurulur. INDITEX ‘in davranış kurallarının ana başlıkları şöyledir:
1. Zorunlu çalıştırmama
2. Çocuk işçi çalıştırmama
3. Ayrımcılık yapmama
4. Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Özgürlüğü
5. Sert veya insanlık dışı muamele olmaması
6. Güvenli ve Hijyenik çalışma koşulları
7. Ücret ödemelerinin düzenli olması
8. Çalışma saatlerinin düzenli olması
9. Düzenli İstihdam
10. Üretimin izlenebilirliği
11. İş Sağlığı ve Ürünlerin Güvenliği
12. Bilginin gizliliği ilkesinden taviz verilmemesi
13. Çevre bilincinin oluşturulması.
INDITEX Belgesi Denetim Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
* İşletmede hiçbir koşulda 16 yaşından küçük olan kişi veya kişiler çalıştırılmamalı,
* Oturma ve çalışma izni olmayan yabancı uyruklu personel çalıştırılmamalı,
* İşletmede çalışan personelin hiçbirine asgari ücret altı ödeme yapılmamalı,
* İşletmede hiçbir koşulda SGK veya vergi borcu olmamalı,
* İşletme, hiçbir Inditex ürününü hiçbir proses için Inditex onayı olmayan bir işletmeye çıkmamalı.
“EKOL Belgelendirme olarak amacımız INDITEX Denetimine girecek firmalara gerekli eğitim veya bilgilendirme hizmetini vermek, gerekli dokümantasyonun oluşturulması, denetimlere yönelik hazırlıklar, gerekli dokümantasyon yardımı yapmak ve personel ile çalışanları bu konu hakkında bilgilendirmektir. Bu konuda destek almak ve detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”