Sepetim Sepetim

ISCC PLUS Sertifikası

ISCC PLUS NEDİR?

ISCC PLUS sertifikası, gıda, yem, kimyasallar, plastik, ambalaj, tekstil ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen yenilenebilir hammaddeler için biyoekonomi ve döngüsel ekonomi süreçlerini kapsayan gönüllü bir programdır. Bu sertifika, ISCC EU ile aynı temel gereksinimlere dayanır ancak farklı pazarların veya özel uygulamaların ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. ISCC PLUS kapsamında, biyokütle, atık ve kalıntılar, biyolojik olmayan yenilenebilir kaynaklar ve geri dönüştürülmüş karbon malzemeleri sertifikalandırılabilir.

ISCC PLUS´ın temel gereksinimlerine ek olarak, ISCC gönüllü ek modüller aracılığıyla sertifikayı belirli pazar ihtiyaçlarına uyarlama olanağı sunar. İlgili ek modüller, tarımsal üretim ve tedarik zinciri boyunca gönüllü olarak uygulanabilir. Modüler yaklaşım, farklı pazar gereksinimlerine uygunluğu ve sürekli iyileştirmeyi destekler. Tüm gönüllü ek modüller ISCC´nin web sitesinde bulunabilir.

ISCC PLUS sertifikasyonu, sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik açısından önemli bir sertifikasyon sistemidir ve çeşitli ürün gruplarını kapsar. ISCC PLUS kapsamında sertifikalandırılabilecek ürünler genellikle biyo-bazlı, geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ürünlerdir. İşte ISCC PLUS kapsamında sertifikalandırılabilecek ana ürün kategorilerinin bir listesi:

1. Tarım ve Orman Ürünleri

- Biyokütle (odun, bitkisel biyokütle, yağlı tohumlar vb.)
- Bitkisel yağlar ve proteinler
- Orman ürünleri
- Lifler (pamuk, keten, kenevir vb.)
- Şeker ve nişasta bazlı ürünler

2. Gıda Ürünleri

- Gıda maddeleri (şeker, yağlar, nişastalar)
- Biyolojik bazlı tatlandırıcılar
- Biyolojik bazlı katkı maddeleri

3. Kimya ve Plastik Ürünler

- Biyo-bazlı plastikler (PLA, PHA, vb.)
- Geri dönüştürülmüş plastikler (PET, PE, PP vb.)
- Biyolojik bazlı kimyasallar (biyoyakıtlar, biyogazlar)
- Sürdürülebilir solventler

4. Tekstil ve Elyaf Ürünleri

- Biyo-bazlı veya geri dönüştürülmüş tekstil ürünleri (pamuk, polyester, yün)
- Geri dönüştürülmüş sentetik elyaflar
- Biyolojik bazlı boyalar ve katkı maddeleri

5. Ambalaj Ürünleri

- Biyolojik bazlı veya geri dönüştürülmüş ambalaj malzemeleri
- Biyoplastik ambalajlar (kompostlanabilir ambalajlar)
- Geri dönüştürülebilir ambalaj çözümleri

6. Enerji ve Yakıtlar

- Biyoyakıtlar (biyodizel, biyometan, biyogaz vb.)
- Geri dönüştürülmüş karbon bazlı yakıtlar
- Yeşil enerji kaynakları (biyokütleden üretilen enerji)

7. Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri

- Biyolojik bazlı içerikler (doğal yağlar, balmumları)
- Sürdürülebilir kozmetik katkı maddeleri

8. Kağıt ve Karton Ürünleri


- Geri dönüştürülmüş kağıt ve karton
- Biyolojik bazlı kağıt ürünleri

ISCC PLUS sertifikasyonu, ürünlerin hammaddeden son ürüne kadar sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olup olmadığını değerlendirir. Bu nedenle, yukarıda listelenen ürünler bu sertifikasyon kapsamına girebilir, ancak bu ürünlerin sertifikalandırılabilmesi için tedarik zincirinde sürdürülebilir kaynak kullanımı ve izlenebilirliğin sağlanması gerekir.

ISCC PLUS UYGUN MALZEME GÖSTEREN TABLO


ISCC sertifikası tüm biyokütle türlerini kapsayabilir, bu nedenle bu liste ayrıntılı değildir, ancak ISCC kapsamındaki malzemelerin uyumlu bir tanımını sağlayacaktır. Bu liste, hammaddeler için bir tablo (tablo 1) ve ara ve nihai ürünler için bir tablo (tablo 2) içerir. ISCC EU ve ISCC PLUS sertifikalarında bu listedeki ifadelerin kullanılması zorunludur. ISCC sertifikası üzerinde herhangi bir marka adı veya malzemelerin veya üretim süreçlerinin teknik özellikleri (örn. ağartılmış, kokusu giderilmiş, endüstriyel sınıf vb.) bulunmayacaktır. Ara ve nihai ürünler her zaman türetildikleri tablo 1´e göre hammaddelerle birlikte belirtilecektir. Sürdürülebilir malzeme, örneğin sözleşmelerde, sürdürülebilirlik beyanlarında/sürdürülebilirlik kanıtlarında veya teslimat belgelerinde daha ayrıntılı olarak açıklanabilir.

ISCC, bir belgelendirme kuruluşu veya bir Sistem Kullanıcısı tarafından yazılı talep üzerine listeye materyaller ekleyebilir. Bu talep, ilgili malzeme için bir sertifika düzenlenmeden önce sunulmalıdır. Tablo 1´de, yıldız (*) ile gösterilen hammaddeler, ISCC EU ve ISCC PLUS kapsamında atık veya artık hammadde olarak sertifikalandırılabilir.
Avrupa Komisyonu´nun RED II 1 kapsamında tanınan tüm gönüllü programlar için geçerli olan gerekliliklerine göre, bir malzemenin menşe noktasında atık veya kalıntı tanımlarını karşılayıp karşılamadığını belirlemek denetçinin sorumluluğundadır. Denetçiye, menşe noktası tarafından üretilen malzemenin atık veya kalıntı olarak nitelendirildiğini kanıtlayan yeterli kanıt sağlamak menşe noktasının sorumluluğundadır. Bir malzemenin atık veya kalıntı tanımına uyup uymadığını belirleme süreci, şekil 1´de gösterilen işlemi takip edecektir. 2 Bu liste "pozitif liste" olarak kabul edilemez, yani malzemeyi atık veya kalıntı olarak sınıflandırmaz, çift sayım için uygun olarak veya "gelişmiş" bir hammadde olarak sınıflandırmaz3. ISCC, AB Üye Devletlerinden (örneğin pozitif listelerden, yasalardan, kılavuz belgelerden) atık/kalıntı hammadde olarak kabul edilebilecek ve/veya ilgili Üye Devlette mükerrer sayım için uygun olabilecek malzemeleri gösteren mevcut bilgileri içerir. ISCC, bu bilgilerin eksiksizliğini, doğruluğunu veya güncelliğini garanti etmez.

Bazı Üye Devletler, belirli malzemelerin atık veya kalıntı olarak nitelendirilmesi için daha spesifik ve/veya ek gerekliliklere sahip olabilir. Bu nedenle, bu listede sağlanan atık/kalıntı sınıflandırmasına ilişkin bilgiler yasal olarak bağlayıcı değildir ve bireysel Üye Devlet mevzuatını, gerekliliklerini veya pozitif listelerini geçersiz kılmaz. Genel bir kural olarak, yetkili kamu makamları veya düzenleyiciler tarafından belirlenen gerekliliklere her zaman uyulmalıdır.

ISCC, bu listede verilen bilgilere ek olarak hedef pazarda geçerli olan gereksinimlerin araştırılmasını önerir. ISCC, atık veya kalıntı olarak sertifikalandırılan hammaddelerden elde edilen ürünlerin, hedef pazardaki yetkili AB Üye Devlet makamları tarafından belirlenen kota yükümlülüklerini yerine getirmeye uygun sayılacağını garanti etmez. Denetçiler ve sistem kullanıcıları, hedeflenen AB Üye Devletinde materyalin uygunluğunu araştırmak ve araştırmakla yükümlüdür.


ISCC PLUS sertifikasyonu, biyokütlenin sürdürülebilir şekilde üretilmesini ve tedarik zincirinin izlenebilirliğini sağlayarak çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri düzenlemeyi amaçlayan bir sistemdir. Altı temel ISCC İlkesi, biyokütlenin tarımsal üretimine odaklanır ve bu süreçte en iyi uygulamaların benimsenmesini sağlar. Bu ilkeler, özellikle biyoçeşitliliği ve karbon açısından zengin alanları koruma ve iklim değişikliği ile mücadeleyi hedefler. İşte ISCC İlkeleri:

ISCC’nin Altı İlkesi

1. İlke: Yüksek Koruma Değerine Sahip Alanların Korunması

Biyoçeşitlilik açısından zengin veya karbon açısından zengin alanlar, biyokütle üretimi için bozulmamalı veya yok edilmemelidir. Avrupa Komisyonu’nun Yenilenebilir Enerji Direktifi’nin (RED II) yasal sürdürülebilirlik gereklilikleri bu ilke kapsamında ele alınır. İlke 1’e uygunsuzluk gösteren çiftlikler ISCC sertifikasyonu için uygun sayılmaz.

2. İlke: İyi Tarım Uygulamaları

Biyokütlenin üretimi sırasında toprak, su, hava ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına odaklanır. Tarımsal üretimde çevreye en az zararı vermek için en iyi tarım uygulamalarının kullanılması teşvik edilir. Bu ilkenin ihlalleri, belirli koşullar altında düzeltilebilir.

3. İlke: Güvenli Çalışma Koşulları

Çalışanların güvenliği ve sağlığı korunmalıdır. Bu ilke, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının sağlanmasını ve işçi haklarının korunmasını içerir.

4. İlke: İnsan Haklarının ve Çalışma Haklarının Korunması

İnsan haklarına saygı gösterilmeli, zorla çalıştırma, çocuk işçiliği ve ayrımcılık gibi insan hakları ihlalleri önlenmelidir. Çalışanların sendikal hakları korunmalıdır. ILO sözleşmelerine dikkat çekmektedir.

5. İlke: Yerel Topluluklar ve Küresel Sosyal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik

Biyokütle üretimi yerel topluluklara zarar vermemeli, aksine sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalıdır. Yerel halkın kaynaklara erişimi korunmalı ve biyokütle üretiminde yerel halkın çıkarları göz önünde bulundurulmalıdır.

6. İlke: Teknoloji Kullanımı ve Sürekli Gelişim

Kaynakları daha verimli kullanmak ve çevresel etkileri azaltmak için modern teknolojilerin ve yöntemlerin kullanılması teşvik edilir. Çiftlikler ve plantasyonlar, sürekli iyileştirme ve gelişim için performanslarını izlemeli ve düzenli olarak değerlendirmelidir.

ISCC´nin Hedefleri

ISCC’nin temel hedefi, biyo kütlenin üretim süreçlerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak ve bu süreçlerin iyileştirilmesi için rehberlik etmektir. ISCC Prensip 2-6, Avrupa Komisyonu´nun yasal gerekliliklerinin ötesine geçerek, çiftlikler ve plantasyonların performansını artırmayı hedefler.

Bu ilkeler doğrultusunda, ISCC sertifikasyonu, biyo kütlenin sürdürülebilir ve izlenebilir bir şekilde üretildiğini ve tedarik zincirinde yer aldığını garanti eder.

ISCC KAPSAMINDA EMİSYON HESAPLAMA NASIL OLMALIDIR?

Nedeni

Son yüzyıllarda insanoğlunun artan sera gazı salımları, küresel bir iklim krizine yol açmış ve emisyonlar her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu durum, dünya genelinde daha fazla sıcaklık artışına ve ekosistemlerde geri dönüşü olmayan zararlara neden olmaktadır. Paris İklim Anlaşması´nın amacı, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 2°C altında sınırlamak ve bu hedefe ulaşmak için atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu azaltmaktır. Bu hedefin gerçekleşmesi için, üretim süreçlerinde ve tüketim alışkanlıklarında köklü değişiklikler yapılması gerekmektedir.

Eylem

Küresel ısınmayı 2°C´nin oldukça altında tutabilmek ve dünyanın sıcaklığını sabit bir seviyede koruyabilmek için sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşması gerekmektedir. Bu hedefe ulaşmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, ulaşım yöntemlerinin ve kullanılan yakıtların değiştirilmesi, yenilenebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve döngüsel, biyo-tabanlı bir ekonomi oluşturulması anlamına gelir. Bu dönüşümlerin hızlı ve geniş bir ölçekte gerçekleşmesi zorunludur. İklim krizine karşı mücadelede başarıya ulaşmak için operatörlerin, hükümetlerin ve bireylerin birlikte hareket etmesi hayati önem taşımaktadır.

ISCC EU sertifikasyonu kapsamında sera gazı (GHG) emisyon hesaplamaları zorunludur.

ISCC PLUS sertifikasyonu kapsamında ise sera gazı emisyon hesaplamaları isteğe bağlıdır ve bu hesaplamalar "205-1" ek modülü uygulanarak yapılabilir.

ISCC CORSIA sertifikasyonu kapsamında ise sera gazı emisyon hesaplamaları zorunludur.

2010 yılından bu yana, Avrupa pazarında yürürlükte olan mevzuat (günümüzde RED II aracılığıyla), biyo yakıtlar için zorunlu bir sera gazı (GHG) metodolojisi ve sera gazı azaltma hedeflerini şart koşmaktadır. Yıllar geçtikçe, sera gazı hesaplama metodolojileri gelişmiş ve daha yaygın hale gelmiştir. Ancak, hâlâ farklı istatistiksel yöntemleri kullanılmaktadır.

Giderek daha fazla şirket, sürdürülebilirlik çalışmalarını artırmak amacıyla, sertifikasyon denetimleri sırasında ISCC denetçileri tarafından doğrulanan endüstriyel süreçler için gerçek değerleri hesaplamayı tercih etmektedir. Gerçek değerler, sertifikalı kuruluşta fiilen gerçekleşen süreçlere dayandığı için, zaman içinde sera gazı tasarrufuna ilişkin bilgiler daha doğru hale gelmektedir.

Ayrıca, gerçek değerlerin hesaplanması, sera gazı emisyonlarının daha da azaltılması için ek teşvikler yaratmaktadır. Bu iyileştirmeler, piyasa operatörlerinin ölçülebilir çevresel performansı üzerinde doğrudan ve anında bir etki sağlar.

ISCC kapsamında hazırladığımız emisyon hesaplamaları denetim esnasında sıfır uygunsuzlukla geçmiştir.

Karbon Yakalama

Küresel sera gazı (GHG) azaltma hedeflerine ulaşmak için yalnızca emisyonları azaltmanın ötesine geçmemiz ve atmosfere salınan karbonu yakalayarak, kararlı formlarda depolamamız veya kullanmamız gerekiyor. Doğru bir şekilde uygulandığında, bu yöntem birçok sektörün verimliliğini de artırabilir.

ISCC, rejeneratif tarım projeleriyle iş birliği yaparak karbonun toprağa depolanmasını sağlamakta, böylece çiftlikleri iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale getirirken, aynı zamanda bu değişimle mücadeleye de katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, ISCC, atmosfere salınacak olan emisyonları yakalayan biyo-yakıt üretim süreçlerini de sertifikalandırmıştır.

ISCC, Döngüsel Ekonomi ve Biyo ekonomi Vizyonu

Mevcut Durum

Plastik, hayatımızın her yerinde. 1950´lerde seri üretimin başlamasıyla birlikte, plastik günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Maliyet açısından verimli bir malzeme olan plastik, yalnızca çeşitli ev ve tıbbi uygulamalarda değil, inşaat ve otomotiv sektörlerinde de yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca, ambalaj için de en çok tercih edilen malzeme.

Ne yazık ki, plastik atıkların doğru bir şekilde işlenmesi konusunda küresel bir standart bulunmamaktadır. Plastiklerin dayanıklılığı, onları değerli bir malzeme haline getirse de, atık yönetiminin yetersizliği ciddi çevre kirliliğine yol açmıştır. Çoğu plastik biyolojik olarak parçalanmaz, bunun yerine daha küçük parçalara ayrılır ve mikro plastiklere dönüşür. Okyanuslara, vahşi yaşama ve nihayetinde insanlara olan uzun vadeli etkileri ise hayal gücünün ötesindedir.

Geçmişte, kimyasal ve plastik ürünlerin geri dönüşüm oranları oldukça düşük kalmıştır. Bugüne kadar üretilen plastiğin büyük bir kısmı hâlâ varlığını sürdürmektedir. 2015 yılına kadar üretilen tüm plastiklerin sadece %9´u geri dönüştürülmüştür (Geyer, R. ve diğerleri, 2017). Bunun sebeplerinden biri de, toplama sistemlerinin ve mekanik geri dönüşümün sınırlamalarıdır.

Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasyonu (ISCC)

ISCC, sürdürülebilir, tamamen izlenebilir, ormansızlaştırma içermeyen ve iklim dostu tedarik zincirlerini destekleyen bağımsız, çok paydaşlı bir girişim ve öncü sertifikasyon sistemidir. Sertifikasyonlarımız, çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir üretime katkıda bulunmaktadır.

ISCC Sertifikasyonu

ISCC sertifikasyonu, sürdürülebilir tarımsal biyokütleyi, biyojenik atıkları ve kalıntıları, biyolojik olmayan yenilenebilir malzemeleri ve geri dönüştürülmüş karbon bazlı malzemeleri kapsar.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi´ne olan bağlılığımızı hayata geçirmek ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkımızı sürekli iyileştirmek adına, çiftlikler ve plantasyonlar için sürdürülebilirlik standartları belirleyerek ve atıkların ve kalıntıların kullanımını kolaylaştırarak işletmelerin daha sorumlu hareket etmelerini destekliyoruz. Geri dönüştürülmüş malzemelerin veya biyolojik atıklardan elde edilen malzemelerin kullanımı yoluyla şirketler, döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırabilir.

ISCC Denetim sorularının bazıları şu şekildedir;

- Kuruluş yönetim sistemi, operasyonların tümü karmaşıklığı ve hacmi açısından uygun mu ve risk faktörlerini dikkate alıyor mu?
- Mevut ISCC kullanım koşulları mevcut ve imzalı mı?
- Materyalin doğru şekilde sınıflandırılması sağlanıyor mu?
- ISCC gerekliliğine uygun ilgili belgeler ve kanıtlar mevcut mu?

Daha fazla bilgi ve detay için sitemizdeki numaradan bize ulaşabilirsiniz.

 

Eğitim Adı: ISCC PLUS GENEL BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ

Eğitimin Amacı: ISCC PLUS belgelendirme süreçlerinde firmaların üreticilerin Yapması gerekenler, dikkat edeceği hususlar

Eğitim Tarihi 22.10.2024 . 08:30- 12:30

Eğitim Online olacaktır

( Kayıt olduktan sonra link size iletilecektir )

 

ISCC (International Sustainability and Carbon Certification), sürdürülebilirlik ve karbon sertifikasyonu alanında faaliyet gösteren bir sistemdir. Özellikle tarımsal ve biyokütle temelli üretim süreçlerinin sürdürülebilirliği ile ilgili belgeler sunar. ISCC belgeleri, biyoenerji, biyoyakıt, gıda, hayvan yemi ve diğer biyokütle temelli ürünler için sürdürülebilirlik standartlarına uygunluğu göstermek amacıyla kullanılır.

 

Bir ISCC belgelendirme bilgilendirme eğitim programının akışı genel olarak şu adımları içerir:

  1. Giriş ve ISCC´nin Tanıtımı
  • ISCC´nin temel prensipleri ve işleyişi hakkında genel bilgi.
  • ISCC’nin küresel sürdürülebilirlik standartları.

 

  1. ISCC Sertifikasyon Süreci
  • Sertifikasyonun gereklilikleri ve süreç adımları.
  • Taraflar (çiftçiler, üreticiler, işleyiciler, ticaret firmaları, vb.) için sertifikasyonun anlamı.
  • Sertifikasyonun nasıl alınacağı ve hangi aşamaların takip edileceği.

 

  1. Sürdürülebilirlik Kriterleri
  • Sürdürülebilir üretim kriterleri: toprak, su, biyolojik çeşitlilik koruma.
  • Karbon ayak izi hesaplaması ve sera gazı azaltım stratejileri.

 

  1. Tedarik Zinciri ve İzlenebilirlik
  • Tedarik zincirindeki izlenebilirlik gereklilikleri.
  • Malzeme akışlarının doğru belgelenmesi ve izlenmesi.

 

  1. Risk Yönetimi
  • Sürdürülebilirlik risklerinin nasıl değerlendirileceği.
  • ISCC’de risk temelli yaklaşım.

 

  1. Denetim Süreci ve Raporlama
  • Bağımsız denetimlerin nasıl gerçekleştirileceği.
  • Denetim raporlarının hazırlanması ve ISCC´ye iletilmesi.

 

  1. Belgelerin Güncellenmesi ve Yenilenmesi
  • Sertifika geçerlilik süresi ve yenileme işlemleri.
  • Uygunluk kontrolleri ve güncelleme süreçleri.

 

Bu eğitim programı, ISCC sertifikasyonunu hedefleyen tüm paydaşlara yol gösterici olacak temel bilgileri sunar.

Detaylı Bilgi için

info@ekolbelgelendirme.com

02129091207

Eğitim Koordinatörü

Burcu Yılmaz

0 552 746 10 51

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • CE Teknik Dosyası
    CE Teknik Dosyası hazırlatmak isteyen her işletmenin ilk tercihi Ekol... Firmamızda ihtiyacınız olan CE Belgelendirme sistemleri için gerekli olan teknik dosyaların en hızlı şekilde hazırlandığı firmaya hoşgeldiniz.
  • Vegan Sertifikası Almak için Gerekenler Nelerdir?
    Ekol Belgelendirme olarak sizlere alanında uzman kadromuz ile hizmetlerimizi sunmaya devam ediyoruz. Vegan Sertifikası Almak için Gerekenler Nelerdir? sorusunun yanıtı için bu içeriği inceleyebilirsiniz.
  • UBB Ulusal Bilgi Bankası Kayıt Hizmeti
    UBB Ulusal Bilgi Bankası Kayıt Hizmetine dair Ekol Belgelendirme´nin sizlere sunacağı hizmetler ve detaylar için bu içeriğimizi inceleyebilir ve aklınıza takılan her türlü soru için bizlerle irtibata geçebilirsiniz.
Bizi Takip Edin :
EKOL ULUSLARARASI BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
  • AMaslak Meydan Sokak. Beybi Giz Plaza No:1 Kat:15 D:55 Sarıyer İstanbul
  • T0212 909 12 07
  • W0552 746 10 51
  • Minfo@ekolbelgelendirme.com
Kapat
Anlık gelişmelerden ve kampanyalarımızdan anında haberdar olmak için bültenimize abone olun!
Whatsapp