ISO 14001 UYGULAMALARININ ŞİRKETLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKISI
ISO 14001 nedir ve neden önemlidir?
Dünya çapında bir federasyon olan ISO ikinci baskıyı 2004 te yayınlamışken iptal edip 2015 yılında ISO 14001 çevre yönetim sistemini standart olarak yayınlamıştır. Bu standart ile kuruluşlar çevre yönetim sistemini kurup, yönetecek ve iyileştirecektir. Bu standardın ana amacı daha yeşil bir gelecek ve daha iyi bir yaşam olmaktadır. ISO 14001, bir çevre yönetim sisteminin gerekliliklerini belirleyen ISO tarafından yayınlanan uluslararası olarak kabul görmüş bir standarttır. İşletmeler için çok önemli olan ISO 14001 standardı ile kuruluşlar bu standardın sürdürebilirlik üzerine etkisini de görecektir.
ISO 14001 standardı ile kuruluşlar çevre yönetim sistemini mevzuat ve standart çerçevesinde inceleyecek ve sistem olarak kuracaktır. Günümüzde çevre konusu çok daha güncel ve önemli bir konu olarak hayatımıza odaklanmış durumdadır. Çevre bilinci ile kuruluşlar tüm paydaşlarına çevre etkilerini proaktif bir şekilde yönettiklerini beyan etmektedirler. Kuruluşlar ISO 14001:2015 güncel hali ile çevre ve sürdürebilirlik konusunu odak almaktadırlar. Kamuoyunun ve piyasanın ve tüm paydaşların güvenini kazanmada önemli bir faktör olan ISO 14001 aynı zamanda çevre yönetiminde kilit bir role sahiptir. Küçük işletmelerden çok uluslu şirketlere kadar ISO 14001 çevre yönetim sistemini kurabilir, yönetebilir ve sürdürebilir. ISO 14001 standardı ile tüm Kuruluşlara çevre konusunda hesap verebilir olmaktadır. ISO 14001 ile Kuruluşların uyması gereken yapılandırılmış bir çerçeve sunarak, atıkları etkili bir şekilde azaltmalarına, yasal uyumluluğu artırmalarına ve çevresel performanslarında sürekli iyileştirmeye odaklanmalarına yardımcı olmaktadır.
Bir ISO 14001 sertifikası alan kuruluşlar, müşterilerine, ortaklarına ve ilgili taraflara yani paydaşlarına çevreden sorumlu olduklarını ve çevre hususlarını faaliyetlerini standart şartnamesine yerine getirdiklerini ve aynı zamanda da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine de katkıda bulunduklarını beyan etmiş olacaklardır.
ISO 14001 Neden Önemlidir?
Yaşadığımız çevrenin temiz ve yaşanabilir olması gerekmektedir. Daha iyi bir gelecek ve sağlığımız için ayrıca küresel iklim krizinden de korunabilmemiz için bu standart hayati önem taşımaktadır. Günümüzün sanayi kuruluşlarından beklentimiz çevreden aldıklarının daha fazlasını çevreye kazandırmalarını beklemektir. Yani Kuruluşlar çevreye verdikleri zararları azaltıp tam tersi doğaya katkı sunacak eylemlere geçmeleri gerekmektedir. Kuruluşlar ISO 14001 standardı ile global sürdürebilirliğe de katkı sağlamaktadırlar. Gelin bu ISO 14001 standardın ve bu ISO 14001 sertifikayı almanın neden önemli olduğuna detaylı bakalım
· Çevrenin korunmasını sağlamaktadır
· Olumsuz çevresel etkileri önlemektedir
· Çevresel performansı arttırmaktadır
· Uygunluk yükümlülüklerinin yerine getirilmesine katkı sağlamaktadır
· Yaşam döngüsü içerisinde istem dışı artmasını önleyebilecek yaşam döngüsü yaklaşımı sunmaktadır.
· Paydaşlara çevre bilgisinin paylaşılmasını sağlamaktadır.
ISO 14001 önemi sürdürebilirlik konusuna odaklanan bu standart ile kuruluşlar çevre yönetim sistemi kurarak, uygulayarak, çevresel yöneticiliğe katkıda bulunmaktadırlar. ISO 14001 standardı ile kuruluşlar çevresel beklentileri düzenlemelerinin yanı sıra aynı zamanda çevresel beklentilerin de karşılamasını sağlamaktadırlar. Çevre yönetim sistemini kuran sürdüren kuruluşlar karar alma sürecinde müşteriler tarafından daha çok tercih edilir hale gelmektedirler. IS0 14001 ile kuruluşlar Pazar payını arttırarak yeni fırsatlar ve global pazarlar bulabilirler. ISO 14001 ile kuruluşlar çevresel performanslarını arttırabilmektedirler.
ISO 14001 standardı kapsamındaki bir EMS, yalnızca uyumluluğun ötesine geçmektedir. ISO 14001 sertifikası ile kuruluşun hava kirliliği, su ve kanalizasyon sorunları, atık yönetimi, toprak kirliliği, iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu, kaynak kullanımı ve verimliliği gibi faaliyetleriyle ilgili tüm çevresel sorunları dikkate aldığını göstermesini gerektirir.
ISO 14001 belgesi alan kuruluşlar küresel sürdürebilirlik hedeflerini de desteklemiş olmaktadırlar. Bu destek içine giren kuruluşlar sosyoekonomik ihtiyaçlara göre çevre mevzuatlarına ve standarda uyduklarını ve çevresel performanslarını sistematik olarak iyileştirdiklerini göstermektedirler. Çevresel performansı arttırmak isteyen kuruluşların yasal mevzuatlara ve ISO 14001 standart gerekliliklerine uymaları beklenmektedir. Çevresel hedeflerini belirleyip buna göre strateji geliştirerek sonuçlara ulaşma ve iyileştirmeyi de içine alan PUKÖ döngüsü ISO 14001 de de vurgulanmaktadır.
ISO 14001 Sertifikasını Neden almalıyım?
ISO 14001 sertifikası almak, yalnızca bir dizi gereksinimi yerine getirmekten daha fazlasıdır; kuruluşunuzun değerleri, çevre performansı ve çevresel taahhüdü hakkında bir beyandır. Sertifika almak, yine PUKÖ döngüsü ile kuruluş çevre politikası ile uyumlu, süreçlerin uygulandığı, kapsamlı bir iç denetim, mevcut çevresel etkinizin değerlendirilmesi ve ayrıntılı bir iyileştirme planı içermektedir.
ISO 14001 sertifikalı bir çevre yönetim sistemi aracılığıyla kuruluşlar çevre süreçlerini çevre korumasını bağımsız ve sürekli olarak iyileştirdiğini göstermektedirler.
Bu ISO 14001 çevre yönetim sertifika yolculuğu, operasyonlarınızı yalnızca küresel en iyi uygulamalarla uyumlu hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda sizi çevre yönetiminde bir lider olarak konumlandırır.
1.ADIM PLANLA: Kuruluşun Çevre politikası ile girdi oluşturup çevre ile ilgili istenen sonuçlara ve amaçlara ulaşma ve süreçlerin oluşturulması
2.ADIM UYGULA: Süreçlerin planlanan faaliyetlere göre yönetilmesi
3.ADIM KONTROL ET: Çevre amaçları, çevre politikası ve çevre kriterleri de dahil olmak üzere proseslerin izlenmesi, ölçülmesi ve yönetilmesi raporlanması
4.ADIM ÖNLEM AL: Sürekli iyileştirme ve sürdürebilirliğe olan etki ve alınması gereken önlemler
Sertifika almanın faydaları nelerdir?
Risk önleme, fırsat yakalama, yasa ve yönetmeliklere uyum ve çalışanlar paydaşlar arasında artan çevre bilinci, rekabet avantajlarına yol açan ve geleceği güvence altına almaya katkıda bulunmayı sağlayan bu sertifikanı kuruluşlara birden çok fazla faydası bulunmaktadır.
ISO 14001´in faydaları çok yönlüdür.
· Marka itibarı
· Müşteri değerleriyle uyumlu hale gelme
· Mevzuatlara uyum
· Çevre performansında artış
· Çevresel risklerin iyi yönetilmesi
· Sürekli iyileştirme kültürüne uyum
· Yeşil bir kuruluş yeşil bir evren
· Değişikliklerin yönetilmesi
· Olumsuz çevresel risk etkilerinde azalma
· Çevre amaçlarına ulaşma
· Proaktif bir yaklaşım
· Tüketici güveni
· Pazar payında artış
· Performanslarını iyileştirmelerine,
· Rekabet avantajı elde etmelerine
· Paydaşların güvenini kazanma
· Stratejik bir yaklaşım
· Gelişmiş Verimlilik
· Tedarikçilerin daha iyi çevresel performans göstermesi
ISO 14001 sertifikası nasıl alınır?
Sisteminizin ISO 14001´e göre sertifikalandırılması için ne kadar çaba sarf etmeniz gerekiyor? Gelin detaylarına birlikte bakalım;
Kuruluşunuzun ISO 14001 sertifikası alması hem çok keyifli hem de yorucu olmaktadır. ISO 14001 Sistem kurarken planlı düzenli PUKÖ döngüsüne göre hareket edilirse ve farkındalık tüm kuruluş seviyesinde sağlanırsa keyifli ve kolay olmaktadır. İlk etapta ISO 14001 güncel standardını anlamak ve farkındalığını sağlamak önemlidir. Eğitimleri danışman firmamızdan da alabilirsiniz. Biz bu projeyi hızlı yönetmek istiyoruz derseniz de danışmanlık da alabilirsiniz. Sonuçta danışmanların daha çok hikayesi ve süreci doğru yönetmesinde daha çok tecrübesi bulunmaktadır. Danışmanlık süresince kuruluşun yapısı, görev ve sorumlulukları, planlama ve operasyon, performans değerlendirme ve iyileştirmeyi kapsamaktadır.
Ekol Uluslararası Belgelendirme kuruluşundan rehberlik almak, mentörlük almak da süreci hızlandırabilir ve çevre yönetim sisteminizin ISO 14001 tarafından belirlenen belirli standartları karşılamasını sağlayabilir.
ISO 14001 SERTİFİKASI KAÇ YIL GEÇERLİ?
Etkin bir ISO 14001 belgesi ile kuruluşların organizasyonel çevre bütünlüğü iyi çevre yönetim sistemi kurulduğunu beyan etmektedirler. Çevreyi odağına alan firmalar ISO 14001 standardının gerekliliklerini yerine getirir ve de sürdürebilirliğe katkı sağlamış olurlar.
ISO 14001:2015 belgesi 3 yıl geçerli olmaktadır. Ama her sene gözetim denetimi dediğimiz yıllık denetim takibi olmaktadır. Ana denetim her üç senede bir olurken yıllık periyodik denetimlerde her sene olmaktadır.
ISO 14001 BELGESİ NE KADAR? FİYATI NEDİR?
ISO 14001 Belgesinde çok çeşitli akreditasyonlar bulunmaktadır. Bu akreditasyon farklılıklarında denetim adam gün, denetim merkez, lokasyon sayısı denetçi sayısı tüm hususlar dahil edilerek yıllık rakam verilmektedir. 150 dolardan başlayan rakamlarla fiyatlar değişkenlik göstermektedir. (Denetim türüne, lokasyona göre denetçi sayısına göre) 5000 dolara kadar fiyatlar yükselmektedir. Detaylı bilgi için Ekol Uluslararası Belgelendirmeyi arayabilirsiniz.
ISO 14001 UYGULANMA SÜRECİ NASIL OLMAKTADIR?
ISO 14001 uygulanma süreci çevre mevzuatları da içine alacak şekilde bütünsel bir sistem kurulumu gerektirmektedir. Kuruluş içerisinde dokümante bilgiler önemli olurken saha uygulamalarının da çevre mevzuatına ve standarda uygun olması beklenmektedir. ISO 14001 denetimlerinde denetçiler kuruluşların dokümante yapısına bakarken çevre ve şehircilik tarafına verilen dosyalara da bakmaktadırlar. (Çevre danışmanlarının firma için oluşturmuş olduğu çevre mevzuatı dosyası) Dosyalara baktıktan sonra saha da uygulamaları da görmek istemektedirler. Yani sürece kuruluşlar hazırlık yaparken hem doküman hem mevzuat aynı zamanda bunları saha içi ve saha dışında uygulamalarına bakılmaktadır. Uygulama adımlarına hızlıca bir bakalım
Çevre mevzuatlarına uyum öncelik olmak üzere standart gereği yapılacaklar aşağıdaki gibi olacaktır;
1.ADIM: Çevre politikası, ilkelerin oluşturulması, hedef ve stratejiler
2.ADIM: Kaynak Yönetimi
3.ADIM: Eğitim farkındalık
4.ADIM: Hedeflerin uygulanması
5.ADIM: Saha uygulamalarını düzenlemek (Gerek kuruluş saha içi gerekse de saha dışı alanların çevre mevzuatına uygun hale getirilmesi)
6.ADIM: İç denetim mekanizması
7. ADIM: Risk ve fırsatları ve belirlemek
8. ADIM: Değişim yönetimini yönetmek
9. ADIM: Tüketim değerlerini belirlemek ölçümlemek (Enerji, su vb.)
10 ADIM: Yönetimi gözden geçirme
11. ADIM: Uygunsuzlukların giderilmesi
12. ADIM: Sürekli iyileştirme
13. ADIM: Belge denetimi
Tüm bu süreçleri kendiniz yapabileceğiniz gibi Ekol Uluslararası Belgelendirme den gerek eğitim gerek danışmanlık ve gerekse de denetim için detaylı bilgi ve teklif alabilirsiniz.
ISO 14001 BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?
Küçük ölçekli kuruluşlar da dahil olmak üzere ISO 14001, özel, kar amacı gütmeyen veya hükümet olsun tüm kamu, her tür ve büyüklükteki kuruluş için uygundur. Firmalar genelde üreticilerin alması gerektiği belge olarak düşünürken güncellenen ISO 14001:2015 üreticiler ve hizmet sektöründe çalışan sayısına bakılmaksızın tüm kuruluşlar bu ISO 14001 belgesini alabilmektedirler. Standart tüm sektörleri kapsamaktadır.
Bu konuda detaylı bilgiyi ücretsiz bir şekilde Ekol Uluslararası Belgelendirme firmasından alacağınızı unutmayınız.
ISO 14001 BELGESİ NEREDEN ALINIR?
Ekol Uluslararası Belgelendirme gibi akredite kuruluşlardan belge alabilirsiniz. Denetim organizasyonu yapılır ve de denetim gerçekleştirilir.
ISO 14001 sistemini kurup yöneten kuruluşlar bu sistemlerini belgelendirme ile taçlandırmak istemektedirler. Belgelendirme sürecinden önce kuruluşların yapması gerekenler şunlardır;
- Sistem kurulumunun standarda uygun olduğunu gözden geçirecektir
- Çevre mevzuatlarına uygunluğunu tam teyit edecektir.
- İç denetim ve YGG yapmış olup kayıtlarını muhafaza ettiğini doğrulamış olacaktır.
- Denetim ve belgelendirme için en az üç kuruluştan teklif alacaktır
- Teklif ve denetime onay verip denetim sürecine gireceklerdir.
Belgelendirme için denetim sonrasında yapılacaklar ise
- Varsa uygunsuzlukların giderilmesi
- Denetçilerin yönergesini yerine getirmek
- Belgelerini almak.
Bu konuda detaylı bilgiyi ücretsiz bir şekilde Ekol Uluslararası Belgelendirme firmasından alacağınızı unutmayınız. www.ekolbelgelendirme.com