Tip II Kendinden Beyanlı Çevre Etiketleri kapsamı dahiline giren ISO 14021´de firmaların ürün ve hizmetlerindeki hammaddelerdeki temin süreçlerinden ilgili ürünlerin, hizmetlerin kullanım ömürlerinin tamamlandığı döneme kadar tüm dönemi ve süreci kontrol altına alır. Bu süreçlerde yer alan insanlar için olumsuz etkilerin, çevre için olmusuz etkinin, sağlık açısından etkileri, iklim ve doğal yaşam açısından olumsuz etkilerin azaltıldığı bir dönem ve standart sizleri beklemektedir. Azaltmaya gitmek ve etkileri azaltmak için ISO 14021´e dahil olmanız gerekmektedir.
Hayat boyu değerleme yaklaşımı kapsamında çevre bakımından tüm etkilerin incelenmesi ve ürünlerle akalaı kullanılması yetkilerinin verilmesi için bazı kriterler bulunmaktadır. 3. taraflarca yapılan etiketleme programı olarak da bilinmektedir.
ISO 14024´de tam anlamı ile ürünün yaşam döngüsü ele alınır. Yaşam döngüsü süresinde ortaya çıkacak olan çevresel etkilerin düşünülmesi ve bu etkileirn tüketicilerce çevreye en duyarlı olacak olan ürünün seçilmesi için mükemmelliğin ortaya çıkarılmasını sağlamaktadır. AB aracılığı ile hazırlanmış olan ECO LABEL ve NORDIC ECO LABEL sistemleri ilk olarak Almanya ülkesinde uygulamaya alınmıştır. Dünya´nın 1. ve ilk yeşil etiketi olma ünvanına sahip olması ile bilinen Blue Angel etiketleridir. Tip I. Çevresel etiketleme sistemleri gruplarına bunları örnek veebilmekteyiz.
Geri Dönüştürülmüş İçerik Doğrulaması olarak bilinen ve ingilizce karşılığı Recycled Content Verification olan sistemde hem tedarikçiler hemde üreticiler için, malzemeler, ürünler ve ambalajların tüketiciler için yada tüketiciler sonrasındaki dönemde geri dönüştürülebilen içeriklerin küresel anlamdaki etiketleme standarlarındaki doğrulamaların yapılabilmesi ve iletilebilmesi amacıyla yönetim sistemlerinin kurulması adına Ekol Belgelendirme´den destek alabilirsiniz.
Ekol Belgelendirme alanındaki uzmanlığı ile bilinen ve yetkilileri ile başarılı süreç takibi yapan kadrosu aracılığı ile sizlere çevre etiketlemesi konularında eğitimler ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Tip II kendinden beyanlı çevre etiketleri kapsamında ise çevreyle alakalı olan tüm öz beyanları ele alınmaktadır. verilerdeki doğrulanabilir olma süreçleri, şeffaflık esasları ele alınır. 3. taraflarca doğrulanma şartı ISO 14021´de bulunmaz ve firmalar kendilerine ait olan çevre beyanlarını, kriterlerini bu etiket gruplarında ele alır.
Eko etkiket sayesinde çevreye olan etkilerin düşük olduğu belli edilir. Ürünlerde ve hizmetlerde Eko etiket kullanılabilir. Bir ürünün çevresel anlamtaki etkilerini bilmek ve yönlerini belirlemek için iddası bulunur. Ürünlerdeki çevr eprofillerinin semboller, logo, metin ve veri sayfası şeklinde tasarlanması mümkün olabilmektedir. Çevre etkileti ve beyanı danışmanlığını Ekol Belgelendirme firmasından alabilirsiniz. Eko Etiket uygulaması gönüllülük esasına dayalı olan ve tüketicilerin çevre dostu ürünlere yönelimini arttırmak için bulunur.
ISO 14021´de yer alan temel ilkelerden bahsetmek gerekirse bunlar;
* Doğal kaynak yönetimi
* Atık maddelerin geri dönüşümü ile ilgili detaylar
* Enerjideki verimliliğin arttırılması
* Su tasarrufları
* Isı tasarrufları
* İnsan sağlığının korunması
* Bio çeşitlilikte korunma yöntemleri
* Kimyasallardaki tehlikelilerin yönetilmesi
* Tehlikeli kimyasalların salınımının kısıtlanması
* Çevresel işlemlerinizdeki şeffaflıktır.
ISO 14021 belgesi almak için araştırmalarınızda karşınıza çıkan Ekol Belgelendirme firması bu alanda en çok hizmette bulunan ve bir çok marka için bu belgeyi kısa sürede almaya hak kazandıran kadrosu ile sizlere ulaşmaktadır.
İncelediğiniz internet sayfamızda yer alan canlı destek hattı yada whatsapp hattından anında bilgi alabilir ve firmanız için en uygun teklifleri hazırlamamızı talep edebilirsiniz.
ISO 14021, "Çevresel etiketleme ve beyanlar - Kendiliğinden beyan" olarak adlandırılan bir ISO standardıdır.
ISO 14021, çevresel etiketleme ve beyanlar için kılavuzları belirler.
ISO 14021 standartlarına uyumun değerlendirilmesi genellikle belgelendirme kuruluşları veya iç denetim ekibi tarafından gerçekleştirilen bir denetim sürecini içerir.
ISO 14021 standartları, "Çevresel etiketleme ve beyanlar - Kendiliğinden beyan" olarak adlandırılır ve çevresel etiketleme ve beyanlar için genel prensipleri belirler.
ISO 14021 belgesinin geçerlilik süresi belirli bir standart tarafından belirlenmez. Organizasyonlar, belirli standartlara uyumlarını sürdürmeli ve periyodik denetimlere hazır olmalıdır.
ISO 14021, çevresel etiketleme ve beyanlar için rehberlik sağlar ve bu alandaki standardizasyonu destekler.
ISO 14021 kapsamında, organizasyonlar çevresel etiketleme ve beyanlarla ilgili belirli prensipleri takip etmelidir.
ISO 14021 kapsamında risk analizi, çevresel etiketleme ve beyanlarla ilgili organizasyonların karşılaşabileceği potansiyel riskleri belirlemek ve yönetmek amacıyla yapılan bir süreçtir.
ISO 14021 belgesi almak zorunlu değildir, ancak çevresel etiketleme ve beyanlarla ilgilenen organizasyonlar tarafından tercih edilebilir.
ISO 14021 belgesi, çevresel etiketleme ve beyanlar alanında uluslararası düzeyde geçerliliği olan bir standarttır. Bu standart, dünya genelindeki şehirler ve ülkeler için uygulanabilirlik göstermektedir.