ISO 22000, ISO tarafından 2005 yılında yayınlanan gıda güvenliği yönetim sistemi standartlarıdır. Temel bir insan ihtiyacı olan gıdanın güvenli bir şekilde tüketilmesine katkı sağlar. Sadece üretimde değil, gıdanın tüketiciye sunulmasında da kapsamlı bir uluslararası standart olma özelliği taşımaktadır. Gıda zincirindeki olası tüm tehlikeler dikkate alınarak değerlendirilir. Bugün ISO 22000:2018 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı olarak uygulanmaktadır. Hem sağlıklı hem de güvenli gıda üretimi, sağlıklı beslenmenin en önemli ve gerekli parçasıdır. Yöneticiler, işleyiciler, nakliyeciler, toptan ve perakende satış kuruluşları dahil olmak üzere tüm farklı gruplar, farklı kontrol yöntemleri ve yaklaşımlarını hedef almaktadır. Eski yaklaşımlarda güvenli gıda üretimini gerçekleştirmek için alınan tedbirler daha çok nihai ürünün denetimine dayalı olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler neticesinde ürünlerin sonuçları, kusurları ve tehlikeleri ortaya koyulmaktadır. Günümüzde ise güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi için hammadde, katkı maddeleri, ambalaj malzemelerinin üretimi ve yardımcı maddelerden başlayarak tedarikçilerin seçimi ve değerlendirilmesi, şirkete kabulü, üretim aşamaları, nihai depolama ve teslimat dahil olmak üzere devam eden bir yaklaşım ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşım güvenli gıda temini için son derece önemlidir.
ISO 22000 Nedir? sorusuna verilebilecek en kapsamlı yanıt ise şöyledir; ISO 22000, gıda sektöründeki riskleri belirleyen, uygulayan ve bunun devamlılığını sürdürmeyi sağlayan uluslararası bir standart olarak adlandırılmaktadır. Bu standardın amacı, gıda zincirinin her aşamasında güvenli gıda üretimi ve tedarikini sağlamaktan oluşmaktadır. ISO 22000, gıda şirketlerinin tüketicilerinin sağlığını ve güvenliğini korumak üzere onlara etkili bir sunum sağlamaktadır.
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin esas unsurlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
1. Gıda güvenliği ve tehlike analizi:
ISO 22000, potansiyel gıda güvenliği tehlike kaynaklarının tanımlanmasını ve analiz edilmesini gerekli kılar. Riskin analizinin yapılması, her aşamada meydana gelebilecek fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikelerin tanımlanmasını içinde barındırır.
2. ISO 22000 gıda güvenliği hedefleri ve politikaları:
İşletmeler, bir gıda güvenliği hedefleri oluşturmalı ve bu hedeflere ulaşmak için prosedürler geliştirmelidir. ISO 22000, gıda güvenliği politikasının kuruluşun genel amaçlarına uyarlanmasını konusunda işletmelere destek olmaktadır.
3. Süreç kontrolü ve izleme aşaması:
ISO 22000, gıda şirketlerine üretim süreçlerini daimi olarak kontrol altında tutmalarını tavsiye eder. Güvenli ve yüksek kaliteli gıda üretimi sağlamak için süreçlerin doğru bir şekilde tanımlanması ve izlenmesi esastır.
4. Düzenleyici ve yasal gereklilikler:
Gıda işletmeleri, faaliyet gösterdikleri pazarlarda geçerli gıda güvenliği yasalarına ve düzenlemelerine mutlaka uymalıdır. ISO 22000, şirketleri bu gereklilikleri karşılamaya ve uygun önlemleri alıp uygulamaya teşvik edicidir.
5. Dokümantasyon ve eğitim:
Yukarıda belirtilen ISO 22000, bir gıda güvenliği yönetim sisteminin etkili bir şekilde uygulanmasını ve çalışanlar için gıda güvenliği eğitimi sağlamak için uygun belgelerin oluşturulmasını gerekli kılar. Eğitim, tüm çalışanların güvenli gıda üretimi konusunda bilinçlenmesini sağlar.
Görüldüğü üzere, ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi, gıda şirketlerine hem müşteri güveni hem de uluslararası pazarda rekabet avantajı kazanma fırsatı sunuyor. Diğer yandan tedarik zincirinin her aşamasında gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını teşvik ediyor. İşletmenizin gıda güvenliğini sağlamaya yönelik bir talebiniz bulunuyorsa ve ISO 22000 belgelendirmesi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız uzman kadromuzla her zaman yanınızdayız. Tüm belge teklifleriniz ve gerekli bilgilendirmeler için yalnızca bir tık uzağınızda olduğumuzu bildirmek isteriz. İletişim numaralarımızdan bizlere hızlıca ulaşabilir, aklınıza takılan bütün sorularınızı bize aktararak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi edinmek istediğinizde whatsapp hattından Ekol Belgelendirme danışmanlık firmamıza ulaşabilirsniz. Ayrıca INSTAGRAM hesabımızda güncel bilgiler ve kampanyalar için bilgiler sizler için düzenli olarak paylaşılmaktadır.