ISO 9001 BELGESİ NASIL ALINIR? SÜREÇ VE GEREKSİNİMLER NELERDİR?
ISO 9001 Küçük ve orta ölçekli şirketlerin kalite yönetim Sistem şartlarını karşıladığını gösteren yönetim Sistem belgesidir. Bu kılavuz niteliğindeki standart anlamlı ve aynı zamanda stressiz bir yaklaşım sağlar. Kalite yönetim sisteminin uygulanması, kuruluşun genel performansını artırmaya yardımcı olması ve sürdürülebilir kalkınma girişimlerine sağlam bir temel oluşturması bakımından, kuruluş açısından stratejik bir karardır. ISO 9001 de belirtilen kalite yönetim sistemi şartları, ürün ve hizmetler için olan şartları tamamlayıcı niteliktedir. Bu standard, Planla – Uygula – Kontrol et – Önlem al (PUKÖ) döngüsü ve risk temelli düşünmeyi içeren proses yaklaşımını uygula . Şartların sürekli olarak karşılanması ve ileriye dönük ihtiyaç ve beklentilerin belirlenmesini gerektirmektedir.
Kuruluşlar ISO 9001 standardını uyguladığını ve şartları karşılama derecesini belirlemek için performans ölçümüne ihtiyaç duyup belgelendirme sürecine gitmektedir. ISO 9001 belgesi uzman denetçiler tarafından firmaya verilen bir ödül niteliğinde sertifikadır. Peki Kuruluşlar ISO 9001 belgesini almak için ne gibi süreçlerden geçmektedir buna bir bakıp detaylandıralım.
İSO 9001’in beş önemli basamağı vardır belge alımı için
1.ADIM HAZIRLIK:
Başarılı bir denetim geçirmek ve sertifikasyona sahip olabilmek için sağlam bir temel önemli olmaktadır. Kuruluşlar ISO 9001 belge alımından önce GAP analizlerini yapmalı ve planlamaya odaklanmalıdır. Bu hususlar kuruluşlar için temel oluşturmaktadır.
2. ADIM DOKÜMANTASYON:
Kuruluşlar standardın şartlarını karşılama derecesini kanıt olarak sunmak durumundadır. En zorlu ve en alıcı bölüm olan dokümantasyon kısmı kuruluşlar için sancılı olmaktadır. Bu aşamada kuruluşlar ISO 9001 gerekliliğini prosedür dosya doküman ve dokümante bilgi olarak oluşturmak durumundadır.
3. ADIM UYGULAMA:
Kuruluşlar çalışanlara ve tüm paydaşlara prosedürleri tanıtmayı ve onların iş süreçlerini bu dosya ve dokümanlara göre uyarlamalarına ve iyileştirmelerine yardımcı olması için uygulamaları faaliyete geçirmektedirler. Bu aşamada kuruluşlar için çok sayıda süreç iyileştirmesi ve de verimlilik artışı sağlamadır.
4. ADIM İÇ DENETİM:
ISO 9001 standart gereği kuruluş içinde etkili bir yönetim sistemi uygulaması için iç denetimler gerçekleştirilmelidir. Kuruluşlar kendi kendilerini denetlemek zorundadırlar. Bu ana denetim öncesinde standart gereği zorunlu tutulmuştur.
5.ADIM SERTİFİKASYON:
ISO 9001 sertifikası, başarılı bir belgelendirme denetiminin ardından bağımsız, akredite bir kayıt kuruluşu tarafından verilir. Bu adım, kayıt kuruluşunun seçilmesini, iki aşamalı sertifikasyon denetimine hazırlanmayı ve sertifikasyonunuzun pazarlanması ve sürdürülmesiyle ilgili faaliyetlerde bulunulmasını içerir.