TS EN ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM STANDARDI
Ürün üreten hizmet sektöründe olan tüm işletmelerin alması gereken ISO 9001 standardına dayanan kurallar bütünün firmaya uygulanmasıdır. Uluslar arası Standartlar Organizasyonu tarafından kurulmuş olan ISO 9000 serisi firmaların ürün ve hizmet üretirken, ham madde girdisinden müşteriye ulaşana kadar olan tüm sürecin kalitesini performansını ve sürekliliğini sağlamayı hedefleyen standartlar bütünüdür.
Tüm prosesler satın alma, pazarlama, tasarım, kalite kontrol, lojistik, satış sonrası tüm iş ve işlemler yani prosesler ISO 9001 standardı ile disipline ve kurallara dayandırılmaktadır. Bu şekilde işletmeler ISO 9001:2015 standardı ile verimliliğini ve kalitesini arttırıp rakiplerinin önüne geçmektedir. EKOL Belgelendirme ISO 9001 Kalite Yönetim sistemini tüm prosesler de değerlendirip, sistem kurulumu yapmaktadır. Üst yönetim ile birlikte tüm çalışanların katılması sağlanmaktadır. İşletmenin belirlediği hedefleri kalite politikası ile kurum kültürüne yaymak amaçlanmaktadır. Müşteri odaklılık, çalışan odaklılık ile birlikte eğitimlerin önemine de vurgu yapılmaktadır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, büyük-küçük tüm kuruluşların uygulayabileceği, her tip kuruluşlara ayrım gözetmeksizin, mal veya hizmetlerine bakılmaksızın tüm sektörlere ve kuruluşlara uygulanabilir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, işletmenin organizasyon yapısını, müşteri memnuniyet seviyesini, veri analizini, süreçleri etkin yönetmeyi, iç denetimi, tasarlamayı, pazarlamayı ve birçok konu da kontrol etmeyi sağlar. Amaç hata ve kusurları en aza indirgemek ve yok etmek; daha da önemlisi hata ve kusur oluşmasını önlemektir. Ve bu şekilde sürekli iyileştirmeyi hedeflemektedir. Standart; mal veya hizmetle kalitesinden değil, yönetimin kalitesinden sorumludur.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN İŞLETMELERE FAYDASI
· Müşteri memnuniyetine odaklanarak müşteri istek ve beklentilerine uygun şekilde cevap verir.
· Çalışan bağlığını ve motivasyonunu arttırır.
· Organizasyon yapısını kontrol denetimini sağlar ve etkin bir yönetim oluşturur.
· Uygunsuzluklar ve düzeltilecekler sistematik şekilde analiz edilir.
· Etkin bir yönetim sistemi sağlar.
· Liderlik taahhütünü gerçekleştirir.
· Planlama ve organizasyon doğru bir şekilde yapılmasına fırsat sağlar.
· Yeni Pazar arayışına olanak sağlar.
· Hedeflerin doğru şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
· Problemlerin çözümü daha sistematik olur.
· Eğitim planlaması sağlar
· Rekabet avantajı sağlar.
· İşletmenin altyapısını sistematik ve yönetsel olarak düzenleyerek kurumsallaşma için teşvik eder.
· Verimliliği arttırır.