Sepetim Sepetim

ISO 9001 Uygulamalarının Stratejik Karar ile Bağıntısı

ISO 9001 Uygulamalarının Stratejik Karar ile Bağıntısı

Türkiye de ISO sertifikasyonu büyük, küçük veya karmaşık olsun, kamu, özel kar amacı gütmeyen her kuruluşa fayda sağlamaktadır. Standardizasyon, kalite güvencesi ve tutarlılık, eğitim, verimlilik için ISO Standardının bir parçasıdır. Ancak ISO 9001 yönetim sistemini uygulamanın olmazsa olmazı stratejik karar ve stratejik plana bir bakalım.
 
Her işletmenin ayakta kılabilmesi ve faaliyetlerin devam edebilmesi için doğru bir stratejiye ihtiyacı vardır. İşletmeler faaliyetlerine odaklanmak ve hedeflerine yönelik hareket etmek için stratejilerini doğru yönlendirmelerdir. Stratejiyi doğru geliştirmek için farklı yollar ve farklı yaklaşımlar vardır. Bunların hepsi işletmenin ve çevresinin durumunu analiz etmeyi hedeflerin ve stratejik seçeneklerini tanımlanmasını ve mevcut değerlendirilmesini doğru tercih etmelidir ve stratejileri uygulamalıdır. Stratejinin tanımını yapmakta fayda var, organizasyonların kuruluşların hedeflerine nasıl ulaşması gerektiği ve bu hedeflere ulaşırken planları uygulamaları hayata geçirmeye çalışırken yapacakları faaliyetlerdir. İşletmenin hangi hedeflere sahip olması gerektiğini belirleme bu hedeflere ulaşmak için yapılacaklar için de en iyi seçeneği belirleme hedefe ulaşmak amacıyla yapılacakları yani planları uygulamaya sokma becerisidir. İster küçük ister büyük karmaşık veya basit organizasyonu yapıların hepsini strateji ihtiyacı vardır strateji sadece büyük firmalarda olmaz her küçük firmada da start up girişimlerde de stratejiye ihtiyaç vardır. Yöneticiler büyük veya küçük olsun bir strateji seçtiklerinde şu konulara dikkat etmek durumundadır yani strateji planını aşağıda belirlediğimiz kavramlara göre oluşturmalılardır.
  • Zaman
  • Maliyet
  • Kaynaklar
  • Organizasyon için unsurlar ve
  • Yasal uyum
 
ISO 9001’i uygulamayı planlayan her kuruluş stratejiyi doğru belirlemelidir. Peki stratejiyi belirlemenin esas unsuru nedir? Firmanın hedeflerinin ve amaçlarının olmasıdır. Peki firmalar hedeflerini belirledikten sonra tek strateji mi yoksa çok strateji mi seçmelidir diye soracak olursanız en kritik mesele bir kuruluşun işlevsel birimlerinin her birinin ayrı bir stratejinin olması olmasıdır. Yani pazarlama stratejisi, insan kaynakları stratejisi, satın alma stratejisi, üretim stratejisi, finansal strateji teknoloji stratejisi, çevresel sosyal uyumluluk stratejisi, liderlik stratejisi gibi gibi birçok stratejiye ihtiyacı vardır.
 
Stratejinin kökenine bakacak olursak Yunanca strategos ifadesinden gelir ve daha çok savaşlarda kullanılan stratejiler daha sonrasında organizasyonlarda da kullanılmaya başladı. Stratejik adımlar öncelikle mevcut durumu değerlendirme, müşterileri değerlendirme, tedarikçileri mevzuat ve mevcut durumu rakipleri gözden geçirme stratejik öncelikleri tanımlama stratejik seçeneklerini tanımlanması ve değerlendirilmesi amaçların ve hedeflerin belirlenmesi yöntemleri ve araçların planlanması beklenmedik durumlar için risk planlama planlarını iletilmesi planların uygulanması ilerlemenin değerlemesi gibi hususlarda adımlar olabilmektedir.
 
İdeal olarak yöneticilerin akılcı bir şekilde eylemlerde bulunması gerekmektedir.  Bu akılcı eylemler doğru planlama ve doğru stratejilerle olmaktadır. Uygulamalar yani stratejileri hayata geçirme hem iş ortamında hem de organizasyonların kendi içinde çıkan risk ve sorunlarla baş edebilme becerisini geliştirmektedir. Stratejinin başarılı olup olmadığını onu gerçekleştirecek kapasiteye ve kültüre Sahip olup olmadığına bağlıdır.
 
ISO 9001 uygulamalarında yöneticilerin liderlerin tüm iç müşterileri bir araya getirerek hedef oluşturmalarını sağlamaları ve bu hedeflere göre planlamalı ve uygulamaları zaman maliyet görevli kişi belirterek stratejilerin hayata geçirilmesi firmalara bu noktada önemli bir ivme kazandıracaktır. Stratejisini doğru belirleyen yönetim sistemli firmalarda başarı kaçınılmazdır. Stratejisi olan kuruluşlar esnektir ve risk ve fırsatlarını doğru bir şekilde yönetebilmektedir herhangi bir risk durumunda bu esneklik verimliliği yakalayıp tehlikeleri bertaraf etmektedir.
 

Sonuç olarak ISO 9001 yönetim sistemi ile işletmeler daha sistemli ve yönetebilir olmaktadır. ISO 9001 en önemli döngülerinden biri olan planlama unsurunda hedefler belirlenmelidir. Hedeflere ulaşmak için de planlamaya ihtiyaç vardır.  ISO 9001 kalite yönetim sistemi (KYS) uygulamalarını oluştururken, stratejik kararların bir rehber olarak kullanılmasını ve bu kararlarla uyumlu bir sistem geliştirilmesini teşvik etmektedir. ISO 9001 kalite yönetim sistemi kuran kuruluşlar işletmeler kalite hedeflerini ve stratejik amaçlarını uyumlu hale getirmektedirler.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Iso 31000 Standardı Belge Danışmanlığı
    Iso 31000 Standardı Belge Danışmanlığı konusunda alanının en iyi eğitmenleri, tecrübeli personeli ve sektörün öncüleri arasında yer alan danışmanları ile Ekol Belgelendirme Türkiye´nin neresinde olursanız olun, sizin yanınızda.
  • ISO 9001 NE ZAMAN GÜNCELLENECEK?
    ISO 9001, 2026 yılında önemli bir revizyon geçirecek. Ekol Belgelendirme ile bu değişikliklere uyum sağlayarak, kaliteli yönetim sisteminizi geleceğe taşıyın ve rekabet avantajınızı artırın!
  • ISO 22301 Sertifika Danışmanlığı - Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği
    ISO 22301 Sertifika Danışmanlığı - Toplumsal Güvenlik ve İş Sürekliliği alanında bazı standartları yerine getiren firmaların alabildiği bu belge için en iyi hizmeti en kaliteli kadrosu ile sizlere ulaştıran firmamız Ekol Belgelendirme b
Bizi Takip Edin :
EKOL ULUSLARARASI BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
  • AMaslak Meydan Sokak. Beybi Giz Plaza No:1 Kat:15 D:55 Sarıyer İstanbul
  • T0212 909 12 07
  • W0552 746 10 51
  • Minfo@ekolbelgelendirme.com
Kapat
Anlık gelişmelerden ve kampanyalarımızdan anında haberdar olmak için bültenimize abone olun!
Instagram
Whatsapp