Günümüzde dijital verilen korunması çok önemlidir. Bu konuda BT alt yapılarının güvence altına alınması için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Bilgi teknolojileri kapsamında felaket öncesinde, anında ve sonrasında yapılacakların kapsamlı bir şekilde ele alındığı ISO/IEC 27006: Bilgi Teknolojileri Felaket Önleme Hizmetleri Kılavuzu ile başarılı rota çizilebiliyor. Yaşanan olumsuzluklarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan sorun rahat bir şekilde gideriliyor. ISO 27006 bilgi güvenliği yönetimi alanında akreditasyon gereksinimlerini belirliyor. 2015 yılında yayınlanan bu standart en son 2022’de güncellenmiştir. Standardın tam adı ISO / EC 27006: Bilgi Teknolojileri- Güvenlik teknikleri- Bilgi güvenliği yönetim sitemleri için akreditasyon gereksinimleri olmaktadır. Oluşabilecek sorunlara karşı hem öncesinde hem de sonrasında hazır olmayı bu kılavuz ile sağlayabilirsiniz.
Konu ile alakalı en iyi bilgileri edinebileceğiniz danışanlarımıza ulaşabilmek için EKol Belgelendirme müşteri temsilcileri numaralarını arayabilirsiniz, hemen web sitesinde bulunan telefon numarasını arayın ve sizlerde iyi bilgiye anında erişin!
Üç ana aşamada bu standardın çalışmalarını incelemek mümkün olacaktır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Felaket öncesi yönetim: Bu aşamada oluşabilecek sorunlar analiz edilerek öncesinde önlenmesi için ya da risk durumunun en aza indirilmesi için alınabilecek önlemler belirlenir. Bu aşamada ilk olarak risk değerlendirmesi yapılır. Var olan güvenlik açıklarının belirlenmesinin yanında oluşması muhtemel riskleri de belirlenmesi önemlidir.
Felaket Kurtarma Planları: Sorunlar oluştuğunda nasıl hareket edileceğini belirleyen bir plan yapılır. Bunlar içinde kritik iş süreçlerinin sürdürülmesi, sistemin tekrar çalıştırılması, verilerin yedeklenmesi gibi durumlara uygun planlar yapılır.
Eğitimler ve Testler: İşletmedeki tüm çalışanların bu felaket senaryolarına hazırlıklı olması için düzenli olarak tatbikatlar ve eğitimler olması önemlidir. Felaket anında hangi çalışan nasıl davranması gerektiğini bilmelidir.
Felaket anı Yönetimi: Tüm çabalar sonucunda felaket yine de ortaya çıkmış ise felaket anından en az zararla çıkmak için etkili ve hızlı bir yanıt süreci planlanmalıdır. Bunun için mutlaka acil durum müdahale planları yapılmalıdır.
Hasar analizi: Sorun oluştuğunda ortaya çıkan zararın detaylı bir şekilde analizinin yapılması ve sorunun etkilerini anlamak gereklidir. Bu şekilde gelecekte oluşabilecek risklerde azaltılmış olacaktır.
Hasar analizi yapıldıktan sonra ise iyileştirme planları yapılmalıdır.
Tüm ISO standartlarında olduğu gibi ISO/IEC 27006: Bilgi Teknolojileri Felaket Önleme Hizmetleri Kılavuzu uygulamaları da uluslararası standartlara uyum sağlanmasında etkili olacaktır. Özellikle işletmenizin dünya çapında Pazar rekabeti elde edebilmesi satış hedef kitlesinin daha geniş olmasını sağlayacaktır.
Uluslararası ve ulusal pazarda itibar ve güvenilirlik elde edilmesi de çok önemlidir. Müşterinin artan güveni doğrudan satış başarınıza yansıyacaktır. Sistematik bir şekilde risk yönetimi yapılması potansiyel risklerin önlenmesini sağlar ve riskler sonucunda oluşabilecek etkileri de azaltır. Regülasyonlara uyum sağlanması da her ölçekteki işletme için çok önemlidir. Bu uyum hem yerel ve uluslararası uyum sağlanmasında etkili olurken hem de hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmesinde etkilidir.
Her işletmenin felaket yönetimi için bir eylem planı olmalıdır. Özellikle bilgi teknolojileri alanında oluşabilecek sorunlar pek çok olumsuzluğu beraberinde getirir. ISO 27006 kılavuzu ile felaket öncesi, anı ve sonrası için eylem planları hazırlanır. Bu standardın anlanması ve uygulanması için güvenlik açıklarını minimize edebilirsiniz. İşletmenizin dijital alt yapısının güvenliğinin sağlanması için çok önemlidir.
Ekol Belgelendirme´nin web sitesinde yer alan numaraları hemen arayın ve uzmanlarımızdan konu ile alakalı bilgileri sizlerde edinin!