Teknoloji ilerledikçe güvenlik açıkları konusunda daha dikkatli olunmalıdır. İşletmeler dijital varlıklarını korumak ve bilgi güvenliği yönetimi kapsamında çeşitli çalışmalar yürütür. Uluslararası standartlar olması bu alanda firmalara önemli kolaylıklar sunar. İşletme olarak ISO/IEC 27039: Saldırı Tespit ve Önleme Sistemleri (IDS / IPS) uyum sağlamak önemli bir rehberlik sağlayacaktır. Saldırı tespiti ve önleme sistemlerinin nasıl kullanılacağı alanında kapsamlı bir çerçeve elde edilmiş olacaktır.
Bu uluslararası standart 2015 yılında yayınlanmıştır. Bilgi güvenliği yönetimine ilişkin IDS ve IPS sistemlerinin uygulanmasını hedefler. Bunlar bilgi güvenliği yönetimi kapsamındaki en iyi uygulamalardır. Bu sistemlerinin kurulum aşamasında uygulama aşamasına kadar her adımdan dikkat edilmesi gereken kriterler içinde ISO 27039 kullanılır.
Bilişim sektöründe kendinden söz etmiş uzman danışanlar ile hizmet veren Ekol Belgelendirme´den konu ile alakalı destek almak isterseniz telefon numaramızı hemen arayabilirsiniz.
Saldırı tespit sistemi IDS olurken Saldırı önleme sistemi IPS olmaktadır. Bunlar iki temel güvenlik teknolojisi olarak siber saldırılara karşı koruma hedeflerler. Sadece iki sistemin işleve ve uygulama alanı olarak farklılıkları bulunur. Bunları şu şekilde tanımlayabiliriz:
-IDS Saldırı Tespit Sistemi: Sistemlere ve ağa yönelik saldırıları tespit eder. Bu sistemde anormallikler ve potansiyel tehditler algılanır. Güvenlik analistlerine rapor edilir. Saldırıları belirlese de bu sistemin doğrudan bir müdahalesi bulunmuyor.
-IPS Saldırı Önleme Sistemi: IDS işlevine ek olarak tespit edilen saldırılara karşı önlemler alınmasını sağlar. Bu sistem hem tehditleri engellemek hem de oluşan saldırılarak anında müdahale için hazırlanmıştır. Bu sistem sayesinde trafik analizi yapılır ve saldırı anında engellenir.
Teklif talepleriniz için iletişim sayfamızda yer alan danışan numaralarımızı arayabilirsiniz. Ayrıca ekiplerimiz size 1 telefon kadar yakındır!
Bu sistemlerin etkin bir şekilde yönetilmesi için bazı adımlar gereklidir. Bunların düzenli takip edilmesi ile standardın uygulanması hedeflenen verimi sağlayacaktır. Bu temel bileşenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1. İhtiyaçların analiz edilmesi ve planlamalar yapılması: Bu aşamada risk değerlendirmeleri yapılmalı ve işletmelerin var olan tehditlere karşı zayıf noktaları için sistemin nasıl uygulanacağı belirlenmelidir. Hedef belirlemede bu aşamada yapılır.
2. Sistem Seçimi yapılması ve Konfigürasyonu: İki sistem arasından en uygun olanın seçilmesi için ihtiyaçların iyi bir şekilde tanımlanması gereklidir. Seçilen sistemin ağ yapısına göre güvenlik ihtiyaçlarının yapılandırılması sağlanmalıdır.
3. Uygulama ve yönetim aşaması: Bu aşamada önce kurulum yapılır, sonrasında yönetim şeklinde sistem çalışmaya devam eder. Sistem çalışırken bakımlarının da yapılması daha etkili bir güvenlik yönetimi sağlayacaktır.
4. Olaylara yanıt verilmesi ve raporlamaların takip edilmesi: Ortaya çıkan tehditlere karşı etkili ve hızlı bir şekilde yanıtlar verilmesi önemlidir. Bu şekilde olay yönetimi süreçleri düzenlenmiş olur. Olaylar hakkında detaylı raporlar hazırlanmalı ve raporlar güvenlik değerlendirmeleri için etkili bir şekilde kullanılabilir.
5. İyileştirmeler yapılması ve güncellemeler: Saldırı tespit ve önleme sistemlerinin performanslarının düzenli olarak izlenmesi ve gerekli durumlarda iyileştirmeler yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde sistem sorunları yaşanmaz.
Gelişmiş tehdit algılama ve önleme kapsamında oldukça avantajlı olan bu sistemler sayesinde başarılı bir şekilde risk yönetimi sağlanabilir. Firmamızdan belgelendirme sürecine ait bilgiler talep edebilir, sertifika için başvurularınız hakkında destekler talep edebilirsiniz.
Konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz hemen web sitemizde yer alan numaramızı arayabilir ve Ekol Belgelendirme´nin uzmanlarından destek alabilirsiniz. Firmamız tüm Türkiye´de siber güvenlik alanında başarılı danışanlar ile hizmet sunmaktadır.