SEDEX DENETİMİ
SEDEX, tedarik zincirinde olan kuruluşların etik ticaret konusunda gelişmesini hedefleyen bir ticaret topluluğudur. Diğer bir tanımıyla tedarik zincirlerinin performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir denetim sistemdir. SEDEX Belgesi almak için tedarikçi veya satın alan taraf fark etmeksizin, şirketlerin uyması gereken belli başlı kriterler mevcuttur. Bu kriterlerin genel adı SMETA’dır. SEDEX Belgesi için temeli oluşturan SMETA, amacına uygun olarak, kendi içinde de sürekli gelişmektedir. Bu sayede, zamanın getirdiği problemlere ve ortaya çıkan gelişmelere göre güncellenir.
SEDEX Belgesinin amacı tehlikeleri minimize etmek, firmanın imajını korumak ve tedarik halkası faaliyetlerini iletmek ve destek olmak için bir çözümdür. Etik tedarik halkasında bilgi paylaşımı için en büyük ve en önemli ortak bir platformdur. Sorumlu iş uygulamaları hakkındaki verileri depolar ve etik performans bilgilerinin birden fazla Marka ve Müşteriyle paylaşılmasına olanak tanır. Katılımcı firmalar Sedex sistemine ortak bir veri tabanına bağlanıp çalışmalara katılıp üyelerle irtibata geçebilirler. Etik sosyal uygunluk incelemelerine giren şirketlerin analiz raporları diğer üye şirketlere de açıktır ve bu yolla tedarik halkaları meydana getirilmektedir.
SEDEX Belgesi almak amacıyla geçirilecek denetimler, SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit) adı verilen etik ticaret denetim kriterleri baz alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu noktada, SEDEX Belgesi danışmanlığında verilen bilgiler, eğitimler ve yapılan toplantıların odak noktası SMETA şartları olacaktır.
SEDEX Denetimi Uygulaması
Sedex Denetimi, onaylı denetim firmaları tarafından gerçekleştirilir. Bu denetim sonucunda Sedex belgesi verilmez, Sedex belgesi yerine Sedex numarası verilir. Denetimde Sedex standartlarına uygunluk denetlenir. Denetim, firmanın sosyal sorumluluk alanındaki başarısını ya da başarısızlığını ortaya çıkarır. Denetim, Sedex dökümantasyon denetimi, insan kaynakları uygulamaları, iş güvenliği uygulamaları ve uluslararası çalışma standartları uygulamaları üzerinden planlanır ve denetlenir. Ortaya çıkan uygunsuzluklar Sedex sistemine online rapor olarak yüklenir. Böylece tedarikçi firmalar, satın alma yapmak istediği firmaların Sedex numarası/kodu ile sisteme girerek, satın alma yapacakları firmanın Sedex standartlarına uygun olup olmadıklarını inceleyebilirler.
Sedex denetimi yapan bazı onaylı kuruluşlar; İntertek, AAG Members, Accordia, ALGI, Bureau Veritas, KSSA, Level Works, TÜV SÜD, TÜV Rheinland, SMT Globa, SGS, Sercura Ltd, Partner Africa, WRAP, Wieta.
SEDEX denetiminin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- SEDEX Denetimleri raporları, Sosyal Uygunluk Denetimleri için yaygın olarak kabul edilebilir tek bir format sağlayarak zincir denetimi çoğaltmayı hızlandırır.
- SMETA Standardına göre Sosyal Uygunluk Denetimleri, şirketlerin tedarik zinciri ile ilgili bilgileri etkin bir şekilde paylaşmalarını ve yönetmelerini sağlar.
- SMETA Denetimleri, tedarik zincirindeki etik ticaret programlarını geliştirir.
- SMETA Standardına göre Sosyal Uygunluk Denetimleri ile sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik riskini azaltır.
- Markalar ve alıcılar, tedarikçilerin sosyal uygunluk denetimlerini SEDEX veri tabanında görüntüleyebilir ve paylaşabilir.
“SEDEX, uluslararası ölçekte kabul görmüş ve küresel olarak uygulanabilir denetim formatları sunmaktadır. Ayrıca, müşterilerinize ve ortaklarınıza etik ve sosyal açıdan sorumlu iş prensiplerine bağlı olduğunuzu göstererek imajınızı geliştirmektedir. EKOL Belgelendirme kuruluşu olarak uzman ekibimizle birlikte SEDEX Denetimi konusunda sizlere yardımcı olmaktayız. Bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”