Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilirliğin Bileşenleri hakkında bazı detayları ele aldığımız Ekol Belgelendirme´nin bu içeriğinde önemli bilgilere erişeceksiniz.
Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından seneler 1987´yi gösterdiğinde sürdürülebilirlik kelimesi ile tanıştık diyebiliriz. Bu tarihde ortak geleceğimiz adli bir rapor yayınlayan BM bünyesindeki Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu bir çok detaya seneler öncesinde değindi. Özellikle hızlı artan nüfus ve sanayileşme nedeniyle meydana gelebilecek olan sorunları çözümleriyle beraber bu raporda yayınlamıştır. Ekonomik gelişim faktörleri, küreselleşme sebebi ile çevrenin yaşadığı olumsuz sonuçlarda burada uyarı niteliğinde yer almıştır. İlgili rapor bir çok millet ve kitle tarafından benimsenmiş ve sürdürülebilirliğin daha hızlı bir şekilde hayatımıza adapte olması için adımlar atılmıştır. Bu kapsamda sürdürülebilirliğin ilk olarak hayatımıza verdiği etkisinin tespiti ise 1984 senesinde yer alan Antartika üzerinde yer alan insanların etkinlikleri ile meydana gelmiş olan ozon deliğidir.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN TANIMI NEDİR?
1987 senesinde yayınlanan "Ortak Geleceğimiz" raporunda sürdürülebilirlik şu şekilde tanımlanmıştır,
“İnsanlık; doğanın gelecek nesillerin gereksinimlerine yanıt verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçları temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahiptir.”
Yaşadığımız Dünya´daki kıt kaynakların kullanımı, doğal kaynakların kullanımı, çevresel faaliyetler, kaynakların hızlıca tüketimi noktasında sona yaklaştığımız günlerde yaşanan hadiseler ve beraberinde gelen doğa olayları sürdürülebilirliğin önemini bugün daha çok meydana getirmiştir. İnsan faaliyetleri sonucunda tükenme sınırına hızla ulaştığımız bir çok dünya kaynağıyla alakalı bazı adımların atılması gerekmektedir. Hem bireysel hemde kurumsal sürdürülebilirlik sağlanılmalıdır. Doğanın sunmuş olduğu tüm kaynakların kendi kendine yenilemesine olanak tanımalıyız. Bu noktada hemen hemen tüm ülkelerin ortak görüşü bulunmaktadır.
Ekol Belgelendirme olarak kurumsal sürdürülebililrlik için sizlere alanında en tecrübeli danışmanlar ile hizmet vermekteyiz.
Sürdürülebilirliğin Bileşenleri Nelerdir?
Sürdürülebilir ile alakalı akla ilk çevre gelir.. Lakin sadece çevreyle ilgili değildir. Sürdürülebililrlik kavramı aslında ekoloji, ekonomi ve toplumsal boyutları da içerir. Tümünü kapsayan bir bütünsel yaklaşım olarak düşünmelisiniz. Sürdürülebilirlik ile alakalı 3 temel bileşen bulunur. Bunlar ekonomik büyüme bileşeni, çevrenin korunması bileşeni ve sosyal gelişimdir. Tüm bileşenlerin iyi ve dengeli biçimde yönetilmesi sürdürülebilirliğin sağlanılabilmesi için önemlidir.
Bileşenlere baktığımızda 3 bileşeninde birbiri ile uyum içinde çalışması halinde bireylerin istekleri, ihtiyaçları anlık olarak ve gelecek zaman dilimlerinde karşılayabilecek potansiyele sahip olurlar. Bunların tamamıyla beraber sürdürülebilir bir kalkınma elde edilmiş olur. Sürdürülebilir kalkınmada yer alan ileklere göre toplum zaman içinde refahının azalmasına asla izin vermemelidir.
Sizde bu alanda merak ettiğiniz sorular ve sürdürülebilirliğin işletmenize kazandırılması için Ekol Belgelendirme´den destek & hizmet alabilirsiniz.
Sorularınız için uzmanlarımıza whatsapp hattımız aracılığıyla hemen ulaşın.