URSA DENETİMİ
URSA, diğer bir adıyla Sorumlu Kaynak Kullanımı Denetimi, tedarikçinin geçerli yasalar, yönetmelikler ve Unilever´in Sorumlu Kaynak Sağlama Politikasının ek gerekliliklerine karşı uyumluluğunun değerlendirmesi ve tedarikçilerin faaliyet gösterdiği ülkenin yasalarına ve gerekli yönetmeliklerine uygunluğunun sağlanması için yürütülen denetim ile ilgili standartlar ve gereklilikleri kapsayan belgelendirme çalışması olarak açıklanabilir. Özetle URSA, endüstri tarafından kabul edilen protokollerin ötesine geçer ve çalışma standartları, insan hakları, ticari bütünlük, çevre yönetimi ve arazi kullanım haklarındaki tedarikçi uygulamalarını değerlendirir. Tedarikçiler bu belgelendirme faaliyeti kapsamında yetkili kuruluşlarca denetlenebilir ve belgelendirilebilirler.
URSA, endüstri tarafından kabul görmüş protokollerden çok daha geniş konuları kapsamaktadır. İçerisinde yer alan temel ilkeler ile Unilever, sürdürülebilir büyüme konusundaki kuralların yerine getirilmesi için sorumlu kaynak kullanımı konusunda bazı temel esaslar belirlemiştir. Bahsedilen kriterler, faaliyet alanı veya sağladığı ürün farketmeksizin tüm tedarikçiler için geçerlidir.
Bu kapsamda URSA, tedarikçilerin aşağıda verilen konular ile ilgili uygulamalarını değerlendirmektedir;
1. Çalışma Standartları
2. İş Sağlığı ve Güvenliği
3. İnsan Hakları
4. İş Bütünlüğü
5. Çevre Yönetimi ve Arazi Görev Hakları
URSA ile yapılan denetim sayesinde ilgili firmalar, endüstri tarafından kabul edilen protokollerin ötesinde diğer birçok konu ile ilgili olarak da denetlenebilir ve değerlendirilebilir.
Denetim Süreci Kapsamı
Tedarikçilerin, Unilever’in uyumluluk gerekliliklerini yerine getirmek ve İyi Uygulama Kriterini elde etmek için URSA denetimlerinden başarı ile geçmesi gerekir. Bir Unilever tedarikçisiyseniz, URSA denetim sürecini başlatmak için USQS´ye (Unilever Tedarikçi Kalifikasyon Sistemi) kaydolmanız gerekmektedir. Denetim talep ettikten sonra denetime kendi yerinizde hazırlanabileceksiniz. Denetim raporu Unilever tarafından size sunulan kontrol listesine dayanır.
Denetimler ile ilgili izlenen süreç aşağıda verilen adımları kapsamaktadır:
1. Denetim için talebin oluşturulması.
2. Denetim için hazırlıkların yapılması.
3. Denetim işletme sahalarında gerçekleştirilmesi
4. Denetimden sonra gerekli raporlamaların yapılması.
5. Denetimden sonra gerekli doğrulamaların yapılması ve değerlendirilmesi.
URSA kapsamında denetime girecek kuruluşlar aşağıda verilen kayıtlara dikkat etmeli ve bu kayıtları titiz bir şekilde tutmalıdır;
* İşe devam kayıtları, maaş bordroları gibi personel kayıtlarının tutulması
* Bina yerleşim planları, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, itfaiye raporu, yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi ve yangın dolaplarının sayısı gibi İş Sağlığı ve Güvenliği kayıtlarının tutulması
* İşyerine ait çevre izin belgesi, ÇED kapsam dışı raporu, çevre koruma belgeleri, atık beyanları gibi Çevre ile ilgili kayıtların tutulması
* İşe alım ve çıkış prosedürü, geçmiş denetim kayıtları, iç ve dış fason tedarikçi firma listeleri gibi diğer kayıtların tutulmasından sorumludur.
“EKOL Belgelendirme kuruluşu olarak sunduğumuz URSA Denetim hizmetinde ki amacımız; denetimine girecek kuruluşlara gerekli eğitim veya bilgilendirme hizmetini vermek, gerekli dokümantasyon yardımı yapmak, denetim provasının yapılması, gerekli dokümantasyonun oluşturulması, personel ile çalışanları bu konu hakkında bilgilendirmek olarak sıralanabilir. URSA Denetimi hizmet kapsamında daha tedaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”
URSA, tedarikçi pozisyonunda bulunan işletmelerin, faaliyet gösterdiği ülkenin yasalarına ve gerekli yönetmeliklerine uygunluğunun sağlanması için yürütülen bir denetim ile ilgili standartlar ve gereklilikler içeren bir belgelendirme çalışması olarak açıklanabilir.
URSA, tedarikçi pozisyonunda bulunan işletmelerin, faaliyet gösterdiği ülkenin yasalarına ve gerekli yönetmeliklerine uygunluğunun sağlanması için yürütülen bir denetim ile ilgili standartlar ve gereklilikler içeren bir belgelendirme çalışması olarak açıklanabilir.
1. Çalışma Standartları
2. İş Sağlığı ve Güvenliği
3. İnsan Hakları
4. İş Bütünlüğü
5. Çevre Yönetimi ve Arazi Görev Hakları
Geçerliliği 12 aydır. URSA Denetimleri İngiltere başta olmak üzere, bazı Avrupa markaları tarafından da kabul gören bir denetim türüdür.
URSA, endüstri tarafından kabul görmüş protokollerden çok daha geniş konuları kapsamaktadır. İçerisinde yer alan temel ilkeler ile Unilever, sürdürülebilir büyüme konusundaki kuralların yerine getirilmesi için sorumlu kaynak kullanımı konusunda bazı temel esaslar belirlemiştir. Bahsedilen kriterler, faaliyet alanı veya sağladığı ürün fark etmeksizin tüm tedarikçiler için geçerlidir.
Özetle URSA, endüstri tarafından kabul edilen protokollerin ötesine geçer ve çalışma standartları, insan hakları, ticari bütünlük, çevre yönetimi ve arazi kullanım haklarındaki tedarikçi uygulamalarını değerlendirir. Tedarikçiler bu belgelendirme faaliyeti kapsamında yetkili kuruluşlarca denetlenebilir ve belgelendirilebilir.
İmalat ünitelerinin, işletmecilerin, çiftliklerin, tüccarların, çiftçi gruplarının, lojistik birimlerin ve ihracatçıların, kısacası URSA çerçevesine giren bütün kuruluşların denetimleri, Unilever firmasının sorumlu kaynak sağlama esaslarına göre deneyimli denetim kadrosu ile özel şirketler aracılığıyla yapılabilmektedir.
URSA yapısının her yönüyle değişmez bir standart olduğu tüm dünya ülkelerinde geçerli olabilmektedir.